Türk devletinin çaltısı altında yaşayan tüm çalışanların devlete ödemek zorunda kaldığı beli başlı vergiler var. Asgari ücret ile çalışanlardan belli  vergiler alınıyor ve bu verilerde belli kesintiler oluyor. Asgari ücretin ne kadar olduğu ve ne kadar vergi kesintisi olacağı tüm çalışanlar tarafında merakla araştırılmaktadır.

Asgari Ücret Kesintileri Nelerdir?

Türkiye’de diğer devletlerde olduğu gibi vergiler ayrı ayrı alınmayıp 4A ve 4C kapsamında çalışanın maaşında bir kerden kesinti yapılıyor. Bu durumda herkesten rahat bir şekilde vergiler alınıp aynı zamanda herkes vergisini ödemiş oluyor.

Asgari Ücretten Vergi Alınmaması Ne Demektir?

İnsanların sıkça sorduğu sorularda biriside Asgari ücretten alınmayan vergilerin ne anlama geldiğini alınmayan bu vergilerin devlete ne gibi bir maliyetinin olacağıdır.

2020 yılın rakamlarını göz önüne aldığımızda evli olmayan bir asgari ücretli çalışan vatandaştan aylık 154 TL gelir vergisi alınıyor. Asgari ücreti vergiler dışında tutulduğu zaman ücret geliri elde etmekte olan her kişinin mevcut ücretinin asgari ücrete kadar olan kısmını vergi haricinde bırakması gerekmektedir.

Başka deyişle, eylül ayından itibaren Türkiye’de 4A ve 4C kapsamındaki yaklaşık 20 milyon insan çalıştığı biliniyor. Bu kesimin ücretlerinden verginin kaldırılması durumunda aylık 3,1 milyar TL, yıla vurulduğu zaman da 37 milyar TL kadar devletin vergi alamaması meydana çıkar. Damga vergisi alınmadığı taktirde aylık 447 milyon TL, yıllık oranda hesaplanırsa da 5,4 milyar TL’lik bir eksilme söz konusu olacaktır. İki verginin birden alınmaması durumunda ise yıllık kayıp 42,4 milyar TL kadar olacaktır. Bundan dolayı asgari ücretin daha fazla olması için devletin asgari ücret vergilerini kaldırması gibi bir durum maalesef mümkün değildir. Devletin büyük bir gelir kaynağı olarak çalışanlardan alınan vergiler gösterilebilir.

Türkiye vergi ne durumda?

Çalışanın maliyeti ile iş verenin verdiği ücretin arasındaki fark vergi takozu denmektedir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü de ülkelere her yıl bu rakamları açıklamaktadır. Son yayınlanan rapora göre dünya ülkelerinde vergi takozu ortalama olarak %26 oranında gözükmektedir. Fakat Türkiye ortalamanın üzerine çıkarak %39 gibi bir yüzdeye sahip olmaktadır. Oranın yükselmesi demek, çalışan insanın eline geçen miktarın azalmış olması demektir. Bazı ülkeler var ki bu oran %3 seviyesinde görülmektedir. Çalışanların eline geçen miktar ile işverenlerin ödediği maaş arasındaki farkın artmasında, yapılan bu kesintiler, devletin aldığı vergiler büyük rol oynamaktadır. Ancak devletin büyük gelir kaynağı olan vergiler, ülke için önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeple en azından yakın bir zaman içinde vergilendirme durumunda herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

Editör: Wan Haber