Çocuk yardım parasından faydalanmak amacıyla anneyle babanın Türk vatandaşı olması yeterli koşuldur.

Devlet, doğum yapan her kadına Özellikle de kadının kendisine verilmek amacıyla, süt, bez, mama gibi gereksinimlerini belli bir müddet dahi açısından karşılamak amacıyla belli yardımda bulunur.

 Ayrıyeten baba veya anneyi sigortalamaya da gerek yoktur. Bu ödenek, işsiz ya da sigortalı bir şekilde çalışan ücretli ya da ücretsiz olması gibi durumlarda bakılmaksızın her vatandaşa ödenir.

Doğum parası almak amacıyla annenin, babanın herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmasını gerek yoktur zaten Önemli olan Sigortası olmayan insanları dahi Bu proje kapsamına alarak mağduriyetlerini gidermeye çalışmaktır.

Çocuk Yardım Parası Başvurusunun Yapılması

İlk etapta doğum parası ya da çocuk parası ile ilgili bilgi verilmesinde fayda olacaktır. Başvuru, ikamet edilen ilde bulunan sosyal hizmet bürosu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ya da aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü birimine yapılabilir. Yurtdışında yaşamlarını sürdüren Türk vatandaşları, konsolosluk aracılığı ile çok rahat bir şekilde başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir.

Doğum olayının gerçekleştiği andan itibaren Doğum parasının alınması amacıyla gerekli olan Evrakların hazırlanması ve ilgili kurumlara bildirilmesi ile Doğum parasının aranması süreci Böylelikle başlamış olur.

Çocuk Yardım Parası Sorgulaması Nasıl Ver Nereden Yapılır?

E-devlet uygulaması sisteminden ödeme işlemlerinin yapılıp yapılmadığı ya da ne kadar ödendiği ile ilgili bilgiler online bir şekilde kontrol edilebilir. Soruşturma süreci açısından öncelikli olarak annelik refahı sorgulama bağlantısı tıklanır, doğrula butonuna tıkladıktan sonra telefon numarası ve e-devlet şifresinin girilmesi gerekir. Kimlik doğrulaması işlemleri pek çok biçimde yapılabilir. İlk uygulama T.C., diğer yöntemler, elektronik imza, çevrimiçi bankacılık girişi ve mobil imza sistemleri kullanılarak çocuk yardım parası sorgulaması işlemleri yapılabilir.

E-devlet uygulaması üzerinden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşları resmi kurum ve kuruluşlar ile ilgili bütün işlemlerine Bir tık kadar uzakta olduğu gibi yine aynı şekilde doğum parası ya da çocuk yardım parası gibi başlıklar adı altında e-devlet uygulamasının arama motorlarına çocuk yardım parası şeklinde yazdıklarında kendi adlarına ne kadar bir doğum parası yatırıldığını sorgulayabilir.

Çocuk Yardım Başvurusu İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

  • Çocuğun geçici kimlik kartının fotokopisi, nüfus kayıttan sonra verilecek.
  • Doğum parası başvurusu, doğum raporu orijinal ya da  benzer olmalıdır.
  • Doğumun gerçekleştiği hastaneden bu rapor alınmalıdır.
  •  Doğum yardımı amacıyla başvuru formu gereklidir. Bunlar ilgili yönetimden alınır.

Yukarıda maddeler halinde sıralanan doğum parası yardımından faydalanmak amacıyla gerekli olan evraklar hazırlanmasından sonra ilgili olan kurum ve kuruluşları başvuruda bulunulduğu takdirde doğum parası alınmaya hak kazanılır.

Doğum Parası Ne Kadardır?

2020 senesi içerisinde ödenen doğum parası miktarı değişmedi. Önceki senelerde ödenen tutar ile aynı kalacak. Ödeme tutarı çocuğun seviyesine göre değişecektir.

  • Birinci çocuk için 300 TL
  • İkinci çocuk için 400 TL
  • 3. ve sonraki çocukları ise 600 TL şeklinde doğum parası yardımı yapılır.

Yukarıdaki maddeler halinde sıralanan cümleler okunduğu zaman çocuk sayısı arttıkça alınacak doğum parası miktarında da artış gözlemlenir.

Çocuk Doğum Parası Hangi Bankadan Alınır?

Ödemeler PTT’den yapılır. Başvuruyu gönderdikten sonra ortalama 2 ile 3 arasında bu para hesaba gelir. Bu parayı alabilmek amacıyla annenin kimliğini kullanarak PTT’ye başvurması gerekecektir. Belirli bir postane ödeme yükümlülüğü yoktur. Türkiye kimlik kartı, ödemelerin herhangi bir postanı şubesinden tahsil edecektir. Annenin adını bu para ödenir.

Doğum parası, Doğum yardımı gibi başlıklar adı altında devletin, doğum işlemini gerçekleştiren Kadınlara yönelik vereceği finansal destek meblağı sadece kadınların kendisine verilir.

Editör: Wan Haber