Araştırma kuruluşu Pew’in yaptığı bir ankete katılanların yüzde 43’ü çalıştıkları işyerinde patron olmak istemiyor. Öte yandan, Pew’in başka bir araştırmasına göre, yönetici konumunda olanlar profesyonel ve özel yaşamında daha mutlu. Patron olmak istemeyenlerin ise kendilerine göre nedenleri var. 


Araştırmaya göre, patronların en az dörtte üçü, işlerini “kariyer” olarak görürken, alt kademede çalışanların yarıdan azı “sadece iş” olarak görüyor. Alt kademe çalışanların dörtte üçten fazlası, yaptıkları işi “geçinmek için” yapıyor.

Patron olmak istemeyen çalışanların bir diğer nedeni, daha fazla iş yüklenmek istememeleri. Kariyer uzmanı Nicole Williams’a göre, çok iyi olarak tanımlanabilecek işlerde bile insanlar yönetici pozisyonunda olmak istemiyor. Williams, “çalışmak istiyorlar fakat boş zaman ve iş arasında da denge sağlamak istiyorlar,” diyor.

Araştırmaya katılan çalışanların yarıdan fazlası, patron olmak için gerekli deneyime sahip olmadığını düşünüyor. İnsan kaynakları uzmanı Margaret Spence, bazı işverenlerin, insanların yeni şeyler öğrenip deneyim kazanmasını sağlayacak bir iş ortamı sağlamadığını belirtiyor.

Patron olmamak için başka bir neden de sorumluluk. Çalışanlar, başkalarını yönetmenin getirdiği ek sorumluluktan kaçınıyor ve mesai saati bitiminde evine gitmek istiyor.

Son olarak, alt kademe çalışanlar, patron olmak isteseler bile nereden başlayacaklarını bilmiyor. İstihdam ve terfi imkanlarının azaldığı günümüzde, genç çalışanlar, kariyer basamaklarını tırmanmak için kendilerini nasıl konumlandıracakları konusunda fikir sahibi değil.

Editör: Wan Haber