KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Güney Kıbrıs'ta seçimi kim kazanırsa ona göre planlarımızı belirleyeceğiz" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs'ta geçtiğimiz pazar ilk turu yapılan başkanlık seçimleri ve gündeme dair konuları değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında sert açıklamalarda bulunan Eroğlu, "Beni Türkiye'ye karşı vefasızlıkla suçlayanlara yazıklar olsun diyorum. Dıştan zorlamalar ve baskılar demokrasiye zarar verir. İrsen Küçük ülkenin ne halde olduğunun farkında bile değil."dedi.İrsen Küçük'ün 2015 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak için sinyaller verdiğini belirten Eroğlu, "Küçük, önce ekonomiyi düzeltsin ve önündeki pilavı yesin. 2015'e daha çok var" dedi.
Güney Kıbrıs'taki seçimlerle ilgili ilginç açıklamalarda bulunan Eroğlu, Anastasiadis'in Kıbrıslı Türklerin olmazsa olmazlarına karşı çıktığını belirterek, "Anastasiadis belirlenen takvime karşı çıkmıştı. Seçim sonucu kim kazanırsa ona göre politikalarımızı belirleyeceğiz. Benim yapacağım ilk şey, kazanan adayı hem telefon hem de mektupla tebrik etmek. Ayrıca müzakerelerin devamı için mektup göndereceğim. Anastasiadis ile birçok kez yemek yeme, sohbet etme fırsatı buldum ancak dostluk başka iş başka" dedi.
25 yıl boyunca Ulusal Birlik Partisi'ne (UBP) hizmet ettiğini belirten Eroğlu, "Sayın Küçük son açıklamasında beni vefasızlıkla suçladı. Ben Türkiye'ye vefasızlık yaptığımı ve Türkiye düşmanlığı yaptığıma yönelik yakıştırmaları kabul etmiyorum. Son UBP kurultayında posterimi bile salona asmayan, vefasızlıktan nasıl söz edebilir? Dilerim UBP delegeleri hür iradelerini ortaya koyar. Benim Türkiye karşıtlığım yok. Maalesef bazı çevreler Türkiye Eroğlu'nu istemez diyor, bu hatadır. Benim bıraktığım UBP, tüm aile fertleri ile Türkiye'ye bağlı bir partiydi, umarım yine öyledir. Bunun müdahale olup olmadığını siz gazetecilerin görüp değerlendirmesi gerekir, yorumu size bırakıyorum. Gelen iki bakanın beni ziyaret etmemesi ile ilgili sayın Küçük'ün açıklaması var bugün, kendisi 'Demek ki ülkenin en üstündekinin Türkiye ile sıkıntısı var' yorumunda bulundu, bundan sakat bir düşünce olabilir mi ? Benden randevu talep edilmedi, edilse tabii ki kabul ederim. Ülke ne duruma geldi görün. Cumhurbaşkanı Türkiye yetkilileri tarafından ziyaret edilmedi diye bununla iftihar eden bir başbakanımız var" dedi. Kıbrıs'ta yaşanan belediye seçimleri ile ilgili sorulara da sert yanıtlar veren Eroğlu, "Ben Başbakan olsaydım ilk grevler başladığında olayı bitirirdim ve bu boyuta getirmezdim" şeklinde açıklama yaptı.
2015 yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili de konuşan Eroğlu, "Sayın Küçük aday olacaksa kolay gelsin, ama şimdi önünde çok büyük bir imtihan var. Ekonomi dedikleri gibi güllük gülistanlık değil. Önce ekonomiyi düzeltsinler. Şimdiden kim aday olacak belli değil. İrsen Bey önce önünde bir pilav var, önce önündeki pilavı yesin" dedi.
Küçük'ün seçimi kazanması durumunda "Eroğlu Hegomanyası" biter söylemleri hakkında da açıklama yapan Eroğlu, "Sayın Küçük'e parti başkanı olduğu zaman söylediklerimi tekrarlayım. Benim ne yaşım ne de makamım geri dönmeye müsait değil. Adayım da yok rahat ol. Benden yardım istersen söyle. Ancak bu kadro ile başarılı olamazsın. Bakanlar Kurulu'nda iyice tartış, geri adım atma yoksa sendikaların maskarası olursun. Birçok karar ayaküstü alınmıştır ve sonra geri dönülmüştür. Transferlerle parti büyümez. Önemli olan partinin alacağı oy oranıdır. Yüzde 44 ile bir parti teslim aldın ancak oy oranı düşerse partili hesabını sorar. Ben 6 vekil transfer aldım, büyük UBP oldum demekle olmaz. Parti, tabandan alınan oylarla büyür" dedi.
(MB-ES-YHY-Y)

20.02.2013 18:55:21 TSI

Editör: Wan Haber