Dünyanın süper gücü olma yolundaki iki ülke arasında sular bir türlü durulmuyor. En son 2019 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Rusya adına ajanlık yapan ve ismi kamuoyundan saklanan bir bayan Kremlin’den kovulmuştu. Yine 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Rus bir ajanın yakalandığı haberi dünya kamuoyunu günlerce meşgul etmişti. Yine 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri Rusya’da bulunan ajanını yanlış istihbarat verdiği nedeniyle ülkeye çağırmış ve görevinden azletmişti.

İki ülkenin arasında filmlere dahi konu olan casusluk hikayesi son olarak 17 yıldır Rusya’da yaşayan Paul Whelan isimli Amerikan vatandaşına 18 yıl hapis cezası istemiyle dava açması sonucu yeni bir boyut kazandı. Her ne kadar 2 ülke koronavirüs belası ile uğraşsa da birbirleri ile uğraşmaktan vazgeçmemektedir. 17 yıldır Rusya’da yaşayan ve Amerika Birleşik Devletleri dışında 3 farklı ülkenin daha pasaportunu taşıyan Whelan bugün hakim karşısına çıktı. Rusya’da bir üste elinde gizli belgeler ve USB ile yakalanan şüpheli suçlamaları reddetti. Moskova ise 17 aydır eline tutuklu bulunan eski Amerikan deniz askerinin ceza alması gerektiğini savundu. Duruşmaya katılmak için mahkeme salonuna gelen Amerikan büyükelçisinin Rus yetkililerce mahkeme salonunda alınmadığı kamuoyuna aktarıldı. Alınan bilgilere göre şüpheli ajanın karar Mahkemesi Haziran ayında olacak.

2018 yılının 28 Aralık gününde Rusya federal servis tarafından özel bir bölgede ajanlık yaparken yakalanan Whelan isimli şüphelinin Amerikan Ordusu'ndan emekli olduğu kesinleşti. Dünya kamuoyuna göre bu davadan 18 yıl ceza alacak ve iadesiz bir şekilde cezasının Rusya hapishanelerinde tamamlayacak. Aralarında güç mücadelesi bitmeyen Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın bundan sonraki casusluk hamlesi ne olacak? Bu olayın yansımaları nasıl değerlendirilecek? Bekleyip hep birlikte göreceğiz.

Editör: Wan Haber