Filistin'in efsane lideri Yaser Arafat'ın kurduğu Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi ya da daha çok bilinen adıyla El Fetih, yıllar sonra yeniden Gazze'de kuruluş coşkusunu yaşıyor.
Hamas yönetimiyle yapılan müzakerelerin ardından El Fetih, örgütün kontrolü ele geçirdiği 2007'den bu yana ilk kez Gazze'de kutlama yapıyor. Örgütün sarı renkli flamalarıyla Seraya Meydanı'nı dolduran onbinlerce Filistinli, El Fetih'in kuruluşunun 48'nci yılını büyük bir coşkuyla kutluyor.
El Fetih yetkilisi Cemal Kayed, "Artık, Hamas ve Fetih'in, tüm Filistinliler'in, tüm grupların yeniden bir araya gelme zamanıdır. Sadece Filistin Kurtuluş Hareketi değil, herkes Gazze Şeridi'nde buluşmalıdır" dedi.
Mahmud Abbas'ın 2006 yılında Gazze'de seçimleri kaybederek kontrolü Hamas'a kaptırmasının ardından iki örgüt arasında devam eden gerilimden dolayı bölgede El Fetih'in benzer programlar yapmasına izin verilmiyordu.
Gazze'deki kutlamalar, Hamas ile el Fetih arasındaki derin ayrılıkların onarılması yönündeki çabaların bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Abbas ile Hamas lideri Halid Meşal, 2011'de Kahire'de bir uzlaşı kararı almış ancak karar uygulanamamıştı.
Abbas, el Fetih ile Hamas arasında Gazze'de süren çatışmalar nedeniyle Haziran 2007'de Hamas önderliğindeki koalisyon hükümetini feshetmiş, iki örgüt arasındaki ilişkiler son derece kötüleşmişti.
2006'daki seçimleri kazanması üzerine Hamas, el Fetih güçlerini Gazze'den çıkarmış ve bölgede kendi hükümetini kurmuştu.
Hamas lideri Meşal, geçen ay Gazze'ye yaptığı ziyaret sırasında Filistinlilerin "uzlaşı sağlayarak ulusal birliği güçlendirmeleri" gereğinden söz etmiş ve şöyle demişti: "Filistin, hepimizin! Ne Hamas, el Fetih'siz olabilir ne de el Fetih, Hamas'sız."
(HO-Y)

04.01.2013 14:48:11 TSI

Editör: Wan Haber