Geçen ay Norveçli arkeologların yaptığı kazılar çok ses getirdi.  Erken Dönem Demir Çağı’ndan kaldığı düşünülen ülkenin batısındaki höyükte ilgi çekici kalıntılar bulundu. Bu kalıntıların Norveç tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğu kuşku getirmeyen bir gerçek. Arkeologlar bu kazı alanında Demir Çağından kalma bir masa oyunu parçalarını buldu ve bu sayede herkesi şaşırtan gerçekler ortaya çıktı. Arkeologlar buradaki oyunun yanı sıra kemik kalıntıları da buldular. Hatta bu kemik kalıntılarının yanında çanak, çömlek, yanmış cam ve gömülü insanlar olduğu da ortaya çıktı.

Oyunu Oynayanlar Yüksek Statülü İnsanlar

 Yapılan araştırmalar sonucu eski Roma’da bu oyunları oynayanların yüksek statüye sahip kişiler olduğu ortaya çıkmıştr. Bu yüksek statülü insanların da yerel aristokratlar veya üst sınıf insanlar olduğu bilinmekte. Bu oyun o zamanlarda kişinin, zamanı, parası ve düşünme yetisi olduğunun en büyük göstergesiydi. Oyun, M.S. 300 yıllarına tekabül ediyor ve 13 sağlam ve 5 kırık oyun taşı ve neredeyse hiç bozulmamış bir zar bu saha da yer alıyor. Hatta zarın üzerinde de nokta çemberi gibi rakam sembolleri bulunuyor. Bergen Üniversitesi, Müzesinden Morten Ramstad, bu tarz keşiflerin daha önceden İskandinavya ve Norveç’te pek görülmediğini belirtti ve oyun kalıntılarını çıkarırken zarla birlikte bütün halinde çıkardıklarını da ifade etti.

Oyunun Diğer Oyunlarla Benzerliği Gözlerden Kaçmıyor

Yapılan yeni keşif, Roma dönemi İskandinavya üst sınıflarının oyunu olan Satranca çok benziyor. Satrancı andıran bu oyun, Ludus latrunculorum oyunlarının o dönemlerde popüler olduğunu gösteriyor. Bu oyunun Viking Çağı’ndan kalma olan dönemin ünlü oyunu Hnefatafl ile benzerliği de dikkatlerden kaçmıyor.             

Editör: Wan Haber