NASA, yapmış olduğu araştırmalarıyla gündemden düşmüyor. VİPER isimli aracı görevlendiren NASA, Ay yüzeyinde su bulmaya çalışacak. Araç, derin yerlere bile girecek ve suyun elverişli olup olmadığına bakacak.  Bu görev kapsamında 2024 yılına kadar Ay’a tekrar gitmek var. Bu görevin adına ise Artemis görevi adı veriliyor.  Bu konuda yardımcı robot VİPER’e fazlasıyla güveniliyor.

Özellikle Ay’ın güney bölgelerinde VİPER, su buzulları arayacak ve insanlığın ay yüzeyini tanımlamasına da katkı sağlamış olacak. Ay yüzeyiyle ilgili aslında geçmişten gelen bilgiler bulunuyor ama bunlara yenileri de bu süreçte katılacak.

Ay’da Su Bulunursa Neler Olacak?

Ay yüzeyinde VİPER eğer su bulabilirse, 2024 yılında astronotlar Ay yüzeyine yolculuğa çıkacak. Bu sayede bu bölgede bulunan su yakın bir şekilde incelenmiş olacak. NASA’ya ait VİPER’in görevi 2022 yılının aralık ayında başlamış olacak. VİPER, ay yüzeyinde tam 100 gün boyunca veri toplamaya çalışacak. Alınan veriler dikkatli bir şekilde Dünya’dan incelenecek. Bu 4 sene Ay’da hayat olup olamayacağı konusunda son derece değerli olacak. Bu göreve aynı zamanda insanlı ay görevi adı da verilıyor.

NASA Uzayda Su Yolculuğuna Çıkıyor

Veriler Ay’da Su Buzları Olduğunu Gösteriyor

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) aracı da uzay hakkında bize çeşitli bilgiler aktarıyor. Alınan verilerde Ay yüzeyinde birçok su buzulu olduğu görülüyor.  Bu buz birikintilerinin milyonlarca yıl Ay yüzeyinde olduğu görülüyor ve milyonlarca ton olduğu da biliniyor. Ancak NASA yine de bu bilgileri test etmek istedi. Bunun içinde çeşitli çalışmalar yapmaya devam ediyor. VİPER de bu alanda kullanılacak bir araç olacak. Bilgilerin doğruluğu konusunda VİPER adlı araç NASA tarafından uzaya gönderiliyor. Araç, Ay’a seyahat edecek ve ay yüzeyinde su arayışı yapacak. Bu aracın gönderilmesi de 2022 yılında yapılacak. Her şey planlandığı gibi giderse uzay araştırmaları konusunda bir çığır daha açılmış olacak.

Editör: Wan Haber