Dünyamız yıllardır meteorlarla beraber çok fazla hasar aldı. Meteor çarpmaları dikkate alındığında ekolojik dengenin ve dinozorların yok olması da bu nedene bağlanıyor.  Dünya’daki yaşamı tehdit eden en büyük unsur meteor çarpması olarak nitelendiriliyor.

Meteorların bir daha Dünya’ya çarpmaması için ortada henüz bir neden yok ve Dünyamız tehdit altında. Dünyamıza gün içinde birçok meteor çarpıyor ancak bunların çoğu atmosfere girdiği anda yok oluyor.  Ancak büyük göktaşlarının bir kısmı da Dünya’ya çarparak bizi tehdit ediyor. 2013 yılında Rusya’nın Çelyabinsk bölgesine büyük bir meteor düşmüştü ve 1200 insan yaralanmıştı. Bu meteorların düşüşü adeta kozmik bir bombardman olarak görülüyor.

Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsü sırasında Dünya’nın vermiş olduğu mücadeleden bazı dersler çıkartmamız gerekiyor. Bunlardan biri de asteroit çarpmasından nasıl korunmamız gerektiğiyle alakalı.

Koronavİrüs ve Asteroİt Mücadelesİ Benzİyor Mu?

Koronavirüs İle Mücadele Geleceğimize Işık Tutuyor

Haber emekli NASA antronotu Thomas Jones tarafından bildirildi. Thomas Jones konuyla alakalı olarak şu açıklamalarda bulundu: “Koronavirüsün, asteroit çarpışmasını engellemek için iyi bir vaka çalışması olduğunu düşünüyorum.”

Ayrıca ülkelerin Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ile kurdukları iş birliklerinin çok önemli olduğunu belirten Jones, buna rağmen bazı ülkelerin veya hükümetlerin pandemi sürecinde aldığı önlemleri yetersiz buluyor. Dünya Sağlık örgütüne geç gelen veriler örgütün salgına verdiği etki sürecini geciktirdi.

Birçok ülke pandemi sürecinde aldıkları tepkileri kendi çıkarları doğrultusunda ve ekonomik öncelikleri doğrultusunda belirledi.  Ancak Jones’e göre bir asteroit Dünya’ya çarparsa bu şekilde davranmak olayın büyük boyutlara ulaşmasını sağlar. Bu yüzdende en ufak bilgi eksikliği ve anlaşmazlık olmaması gerekiyor. Yani ülkeler arasındaki birlik ancak göktaşlarının yok olmasını veya gecikmesini sağlayabilir. Eğer bir göktaşı Dünya’ya çarpıyorsa bunun bütün etkileri ve bilgileri herkesle paylaşılmalı. Eğer güven ortamı diye bir şey oluşmazsa bu tüm Dünya’nın sonu olabilir. Ülkeler çıkarları doğrultusunda bireysel mücadele etmemelidir. Toplu mücadele ancak Dünya’yı büyük risklerden kurtarabilir.

Editör: Wan Haber