Covid-19 Yaz Aylarında Yok Olacak Mı?

Birçok kişinin merak ettiği Covid-19’un yazın kaybolup kaybolmayacağı sıklıkla araştırılıyor. Profesör Jan Semenza konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve Semenza’ya göre bu virüsün hangi iklimde ne yapacağı net bilinmiyor. Ancak insanlar arasında eskilerde yaşanan korona virüs vakaları kışın şiddetlenmiş ancak yazın azalarak kaybolmuş. Buna istinaden Semenza’da yeni korona virüsünün de aynı şekilde davranmasını umuyor. Ancak bu durumun net olmadığının altını çiziyor.

Küresel ısınma bazı hastalık risklerini kesinlikle arttırıyor. Ancak covid-19 için bir tehlike görülmüyor. Başka bakteriler sıcaklıkla beraber türeyecek. Baltık suları ısınmaya başlıyor ve bu ısınma sonucu Vibriyo adı verilen bir bakteri türüyor. Semenza’ya göre burada yer alan sulara giren insanların yarası varsa çeşitli enfeksiyonlar baş gösterebilir. Bu yara enfeksiyonları da kan zehirlenmelerine sebep olabilir ve bu durum çok ciddi görünüyor. Bakteri riski arttığında Baltık ülkelerinin haberdar edilmesi için Semenza, erken uyarı sistemi geliştirilmesine yardım etti.

Avrupa Güneyi Yeni Bir Tehdit Altında

Avrupa’nın güneyinde Asya Kaplan sivrisinekleri tropik hastalıkları taşıyacak gibi gözüküyor. Semenza konuyla ilgili araştırmalarında Avrupa güneyinde Denge Chikungunya ve Zika adı verilen ve daha önce görülmeyen tropikal hastalıkların ortaya çıktığını gösteriyor. Semenza’nın konuyla alakalı yaptığı yorumlarda sivrisinek kaynaklı hastalıkların iklimsel değişiklikten dolayı arttığı görülüyor. Avrupa’nın ise bu konuda birincil risk bölgesinde olduğunu belirtiyor. Bakterilerden korunmak için bakteri seviyesi yüksek olan sulara girilmemesi gerekmektedir.

İklim Değişikliği Salgın Hastalıkları Arttırıyor mu?

Editör: Wan Haber