5 Tükeniş Dönemi

Uzay boşluğunda savrulan Dünyamız, bu zamana kadar 5 büyük tükeniş dönemi yaşadı. Bu tükeniş dönemlerinin her birinde canlıların büyük bir kısmı yok oldu. Bu tükenişlerle alakalı birçok farklı sebep bulundu.

Tükenişin Sebebi Ozon Tabakasının İncelmesi

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre Geç Devoniyen dönemde yaşanan tükeniş döneminin sebebi Ozon tabakasının incelmesi olabilir. Ozon tabakasının seyrelmesi ise güneşten gelen zararlı ışınların yani morötesi ışınların gezegenimize ulaşmasına sebep oldu. Southampton Üniversitesi’nde çalışan John Marshall, günümüz insanlarını yaşadığımız iklim sorunu hakkında uyarıyor. Araştırmalara göre günümüzün küresel ısınması ozon tabakasını yok edebilir. Bu durum geçmişte yaşanan olaylara çok benziyor ve bir tükeniş dönemi daha yaşanabilir. Bu durumun önlenmesi için karbondioksit salınımının  acilen azaltılması gerekiyor.

Geçmişte Ozon Tabakası Hangi Sıkıntılara Sebep Oldu?

Bitkilerin Yok Olmasının Sebebi Ne?

John Marshall ve ekibinin araştırmalarına göre bazı fosiller eski dönemlerin atmosfer olayları hakkında bilgiler içeriyor. Fosillerde DNA’ları hasar görmüş sporlar bulunuyor ve bu sporlar ozon tabakasının ortadan kalkmış olduğuna işaret ediyor. Bu durum da pek çok bitkiyi yok etmişe benziyor.  Orman ekosisteminin tamamen yok olması da pek çok canlının yok olmasına neden olmuş gibi gözüküyor. Ormanları korumanın önemi de burada bizlere tekrardan hatırlatılıyor.

John Marshall yaptığı araştırma sonucunda bir döngüye dikkat çekiyor. Bu döngüye göre sıcaklığın artması karbonun artışına sebep oluyor ve bu sayede ozon katmanı inceliyor. Ozonun incelmesiyle de algler ve bitkiler hayatını kaybediyor. Alg ve bitkilerin yok olmasıyla da daha fazla karbon salınımı gerçekleşiyor. Karbon salınımının artması da bir tükeniş devrini başlatıyor. Günümüz koşulları da bu tarz olayın tekrar yaşanabileceğini gösteriyor.

Eski dönemlerde yaşanan iklim değişiklikleri de birçok ipucu veriyor. Karbondioksiti oksijene çeviren algler eğer artarsa karbon miktarı azalır ve yaşam yeniden şekillenir. Yani eski tükeniş dönemlerinden de bu şekilde kurtulma yaşanmış olabilir.

Editör: Wan Haber