Bilim insanlarının yapacağı çalışmaların insanlığın geleceğini ne kadar etkileyeceği ise merak konusu oldu. Tabi genlerin tarihi ve insan anatomisi üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmalar beklenilenden uzun da sürebilir. Çünkü bazı hatalı verilerin sonuçları telafi edilemeyebilir. Bu zamana kadar yapılan hatalı gen çalışmaları tespit edildikten sonra yeni veriler ortaya konacaktır. Bu durumunda süreceği uzatacağını düşünülüyor.

DNA VE GENOM NEYİ İFADE EDİYOR?

DNA, Genetik kodu içeren uzun bir moleküldür. Genom ise bir canlının genetik bütün bilgilerini kapsar. Son zamanlarda genom hakkında ne kadar çok çalışma yapılsa da hala kesin bir sonuca varılmış değildir. Yapılan bu çalışmalardaki hataları düzeltmek ve genetik bilgiler hakkında kapsamlı bilgi öğrenebilmek adına binlerce insanın genleri incelenecek. Hastalık yapabilecek bazı mikroorganizmalar ise bu gen haritasından atılacak.

YAPILAN ÇALIŞMALAR İNSAN ÖMRÜNÜ UZATIR MI?

Genom üzerindeki sayısızca gen parçaları araştırılarak hangisinin daha önemli olduğu ve genetik hastalarda kullanılacak ilaçların hangi gen üzerinde büyük etki yaratacağı binlerce insana yapılan çalışmalardan sonra araştırılacak ve sonrasında açıklanacak. Genetik bozukluklar veya AIDS gibi önemli hastalıkların tedavisi için bu araştırmalar önemli sonuçlar doğurabilir. Doğuştan gelen gen hatalarının tespitleri neticesinde hastalıklar ve bu hastalıklara yönelik yeni ilaç tedavileri uygulanabilir. İlaçların yan etkileri üzerine de çalışmalar devam edecek.

Bilim Dünyasında Yeni Bir Dönem Mi Başlıyor?

 

DÜNYA VE TÜRKİYE BU ÇALIŞMALARDA NE KADAR BAŞARILI OLABİLECEK?

Dünyada Genom çalışmaları özellikle 2000li yıllarda hız kazanmaya başladı. Büyük bir veri setine ihtiyaç duyulduğu bilim adamları tarafından söylenirken yeni verilerle çalışmaların devam edeceği ve kapsamlı hala getirileceği de biliniyor.

TÜRKİYE’DEN ÇALIŞMALAR

Türkiye de TÜSEB ( TÜRKİYE SAĞLIK ÖRGÜTÜ BAŞKANLIĞI ) bu çalışmalarda öncü oldu ve Türkiye Genom projesini başlattı. Çalışmalar hala devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yaptığı açıklama sonrasında TÜSEBLE beraber altı yıldan beri kesintisiz kurultay düzenlediklerini ve alanında saygın bilim insanlarının bilgi ve tecrübelerini paylaştığı bir ortam oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Günümüz tıp bilgilerinin bu alanda hala yetersiz olduğunu lakin ülkemiz adında yapılacak çalışmaların bu yarışta bizi ön planda yer almamızı sağlayacak diyerek kapsamlı çalışmaların olacağının müjdesini verdi.

Editör: Wan Haber