Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, bölge çiftçisinin son dönemlerde mısır üretimine büyük önem verdiğini ve on binlerce ton mısır hasat ettiğini belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Elbistan Ajans Amirliği bünyesinde bir mısır kurutma tesisi kurulmasının şart olduğunu söyledi.
Elbistan ve Afşin çiftçisinin son dönemlerde yüksek miktarlarda mısır ekimi yaptığını ve mısırın ekonomik olarak daha iyi gelir sağladığını anlatan Akpınar, çiftçinin önündeki en büyük engelin ise kurutma sorunu olduğunu kaydetti.
Mısır üretimi yapan çiftçinin, elindeki ürününü TMO'ya değerinden satabilmesi için ya mısırı kurutması ya da en yakın mısır kurutma tesisi olan Kahramanmaraş TMO'ya götürmesi gerektiğini ifade eden Hasan Akpınar, "Yöremizde ne özel şirketlere ne de kamuya ait bir mısır kurutma tesisi bulunmuyor. En yakın mısır kurutma tesisi bulunan TMO merkezi ise Kahramanmaraş'ta yer alıyor. Kahramanmaraş'a nakil ise pahalı olduğu için çiftçimiz elindeki ürünü haliyle değerinin altından piyasaya satmak zorunda kalıyor" dedi.
TMO Elbistan Ajans Amirliği bünyesinde kurulacak olan bir mısır kurutma tesisinin, çiftçinin menfaatine olacağını dile getiren Akpınar, şunları söyledi:
"Çiftçimiz son dönemlerde, daha yüksek gelir sağlayan mısır üretimine yöneldi. Mısır, dönüme 1 tona kadar ürün veriyor. Elbistan'ın yanı sıra Afşin'de de önemli bir alanda şuanda mısır üretimi yapılıyor. Yapılacak mısır kurutma tesisi sayesinde, çiftçilerimiz mahsulünü TMO'ya değerinden teslim edebilir, burada kurutulan mısır anında silolara aktarılabilir. Onun için TMO Elbistan Ajans Amirliği içerisine mısır kurutma tesisi kurulmasını istiyoruz. Çiftçimiz bu sayede ürününü değerinden satabilir."
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın Afşin ziyareti sırasında konuyu gündeme getirdiğini de belirten Akpınar, "AK Parti Grup Başkanvekili sayın Mahir Ünal'ın Afşin ilçemizi ziyareti sırasında, Ziraat Odası Başkanı olarak çiftçilerimizin sorunlarını ve isteklerini dile getirdim. TMO bünyesinde mısır kurutma tesisi kurulmasının önemini belirttim. Sayın Ünal konuyla yakından ilgileneceğini ve Ankara dönüşünde TMO Genel Müdürlüğü ile temaslara geçeceğini söyledi. İnşallah bu sorun kısa zamanda çözülür ise, bölgemizdeki mısır üretiminin daha da artacağına inanıyorum. Çiftçilerimiz şuanda daha çok gelir getiren ürünler arayışında. Mısır ise hakikaten iyi gelir sağlıyor ancak, üretimin yanı sıra hasattan sonraki sıkıntıların da ortadan kaldırılması gerekiyor. Mısır üreticisinin önündeki en büyük engel şuanda, mısır kurutma tesisinin olmayışı. Bu sorun, TMO Elbistan Ajans Amirliği bünyesinde kurulacak bir mısır kurutma tesisi ile ortadan kaldırılacak bir durumdu" diye konuştu.
Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, TMO Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde depolama alanlarının artırılması yönünde girişimler yaptığını da belirterek, TMO Elbistan Ajans Amirliği bünyesinde yer alan 3 bin 500 ton kapasiteli siloların yanına, yeni 10 bin ton kapasiteli çelik silo yapımının da bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
(OZR-AKL-Y)

21.01.2013 11:06:22 TSI

Editör: Wan Haber