Türkiye’nin en büyük et entegre tesislerinden biri olan Van Et Metro Grubu’na geçtikten sonra Holdingin sahibi Galip Öztürk’ün maruz kaldığı olaylardan sonra zor günler geçirdi.1985 yılında üretime başlayan Van Et bir anda Türkiye’nin önemli et entegre tesislerinden biri olurken hisseleri borsada işlem gören ilk ve tek marka oldu. 563 dönüm arazi üzerinde 24 bin metrekare alana sahip olan Van Et, Dünya Bankası ve İl Özel İdaresi tarafından kurulduktan sonra 2009 yılında Metro grubuna satıldı. İddialara göre Metro Grubun sahibi Galip Öztürk paralel yapıya bağlı örgüt elemanlarının istek ve taleplerini yerine getirmeyince örgütün hedefi haline geldi. Örgüt talepleri yerine getirmeyen Öztürk’ü sahte evrak ve belgelerle 2009-2015 yılları arasında birçok dava ve olayla muhatap etti. Metro Holding sahibi Galip Öztürk hakkında açılan davalardan dolayı son 3 yılını yurt dışında geçirmek zorunda kaldı. Sahte evraklarla yürütülen davalardan dolayı şirketlerinin hesaplarına bloke konulunca holding bünyesinde faaliyet gösteren Van Et ise ekonomik anlamda zor günler geçirdi.

VAN ET ÖNCE HIZLA BÜYÜDÜ
Van Et’i satın alan Öztürk, Van Et’in altına birçok şirketi toplayarak kuruluşu holding haline getirmeye çalıştı. 424 milyon TL cirosu olan Metro Turizm’i de 45 milyon TL cirosu olan Van Et’in altına aldı.

8 milyon TL sermayeli küçük ve yöresel bir firma olan Van Et, sermayesini önce 40 milyon TL’ye yükseltti. Ardından 300 milyon TL’ye çıkarmak için SPK’ya başvurdu. Bu operasyon, ‘bedeli küçük yatırımcıya ödetilen bir satın alma’ ve Metro Turizm’in dolaylı halka açılması olarak değerlendirildi.


ZOR GÜNLER GEÇİRDİLER SATIŞLAR DURDU
Yapılan iftira ve bilinçaltı operasyonları ile yıpratılmaya çalışılan Vanet’i zor günler bekliyordu. Bir anda piyasa değeri 300 milyon TL’ye yükselen şirketin ürünlerinin zincir mağazalarda satılmaması için baskı kuran örgüt elemanları yine çeşitli algılarla Van Eti farklı mecralarla eşleştirerek batı illerinde satışını engellemeye çalıştı. Yapılan algı operasyonları ve şirketin sahibi Galip Öztürk hakkında ileri sürülen ve günlerde komplo olduğu anlaşılan davalarından dolayı Vanet ekonomik anlamda zor günler geçirirken batı illerindeki piyasasını da yavaş yavaş kaybediyordu. Algı operasyonları işe yaramış Vanet satışta zırlanınca önce küçülmeye sonra da istihdamda azalmaya giderken günlük kapasitesini de küçülttü.

BORSADA VAN ET’E OPRASYON YAPILDI
Galip Öztürk’ü bitirme palanları yapanlar en büyük darbeyi borsa yoluyla vermek istediler. Metro Turizm ve Vanet’in sahibi Galip Öztürk’ün suç örgütü kurduğu iddiasıyla gözaltına alınması haberi İMKB’de deprem etkisi yaratmış Galip Öztürk ve bazı şirket yöneticilerinin de gözaltına alınması, Öztürk’ün borsadaki şirketlerinin hisselerine dip yaptırmıştı. O gün borsada işlemler başlar başlamaz Öztürk’ün sahibi olduğu Metro Altın, Avrasya GYO, Metro Ticaret, Mepet Petrol, Vanet Gıda, Avrasya Petrol hisseleri düşüşte taban yapmıştı.

ASKERİ TESİSLERDEN ÇIKARILDI
Kurulduğu ilk günden bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde faaliyet gösteren tüm askeri alanlara satış yapan Vanet askerlerin en çok tercih ettiği marka haline gelmişti. Paralel yapıya ait askeri elamanlar örgütün üst düzey yöneticilerin talimatı ile Van Et ürünlerini bulundurmama kararı aldı. Örgüte bağlı üyeler yapılan askeri ihalelere Vanet’i alamaz iken TSK bünyesinde bulunan satış yerlerinden de hızla tüm ürünleri çıkardı. (VanEkonomist)

Editör: Wan Haber