Katolik Kilisesi lideri ve Vatikan Devleti Başkanı Papa Francesco’nun üç gün sürecek Ermenistan ziyareti bugün başladı. Papa’nın,  12 Nisan 2015'te "Son yüzyılda insanlık üç büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen  Katolik ve Ortodoks Süryaniler, Asuriler, Keldaniler ve Rumlarla birlikte, ilk Hıristiyan millet olan siz Ermeni halkına karşı yapılmış olandır" diyerek tartışma ve diplomatik krize neden olmuştu. Papa’nın son Ermenistan ziyareti bu kez farklı bir krize neden oldu.

Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan’ın Papa Francesco  için yapılacak Erivan'daki  törenlere katılacağı daha önce açıklanmıştı. Fakat Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı İletişim Müdürü Vahram Melikyan, Ermenistan'daki basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Başpiskopos Aram Ateşyan’ın Ermenistan’daki törene katılmayacağını duyurdu.

Ziyaretin gerçekleşmeme sebebi açıklanmadı. Ancak Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı mektup Ermenistan’da tepkiyle karşılanmıştı. Alman meclisinden geçen “ Ermeni Soykırımını Tanıma” tasarısının ardından Patrik Vekili Aram Ateşyan, Cumhurbaşkanı'na yazdığı mektupta, “Ermeni milletinin tarih sayfalarındaki bu acısı, ne yazık ki uluslararası siyaset platformunda Türkiye’yi ve Türk milletini suçlamak ve cezalandırmak için bir araç olarak algılanmakta ve bu sakil anlayış nedeniyle Türkiye, Ermeni toplumunun üst ve alt kimliklerinin yara almasına neden olmaktadır.” ifadelerine yer vermişti.

Patrik Vekili Aram Ateşyan’ın mektubu sadece Ermenistan’da değil Türkiye’de de kampanya konusu oldu. Yıllardır Türkiye Ermenileri’nin sözcüsü olduğunu iddia eden Agos Gazetesi,  ilk günden beri patrik hakkında karalama kampanyası yürütüyor.

Karanlık ve elim bir linç kampanyasının kurbanı olan Hrant Dink’in gazetesinde bir Ermeni Patriğine linç kampanyası düzenlenmesi de ayrıca düşündürücü.

Kaynak: Haber10

Editör: Wan Haber