Yoksul bir ailede dünyaya geldi.
Anne babası okuma yazma bilmezdi.
Tarlada ırgatlık yaptı.
Bakkalda çıraklık yaptı.

10 yaşında annesini kaybetti.
21 yaşında işini kaybetti. Bocalama dönemi başladı.
24 yaşında tekrar işinden oldu.
25 yaşında dört çocuğundan üçü vefat etti.

27 yaşında ruhsal bunalıma girdi.
34 yaşında kongre seçimlerini kaybetti.
36 yaşında kongre seçimlerini tekrar kaybetti.

38 yaşında eyalet seçimini kaybetti.
45 yaşında senato seçimlerini kaybetti.
47 yaşında başkanlık seçimlerini kaybetti.
49 yaşında tekrar senato seçimlerini kaybetti.
52 yaşında ABD’ye başkan seçildi.

Bu kişi Abraham Lincoln'du.

Amerikalı siyasetçi, devlet başkanı, hukukçu, (1809- 1865) yılları arasında yaşadı. Amerika Birleşik Devletleri'nin 16. başkanı ve Cumhuriyetçi Parti`nin ilk başkanıdır. Lincoln, Amerikan İç Savaşı`nda Amerika Konfedere Devletleri`ne karşı büyük bir galibiyet elde etti. Ülkenin birliğini korudu ve köleliği bitirdi. Lincoln, suikast sonucu ölen ilk ABD başkanı oldu.

Suikasti

John Wilkes Booth, aşırı güneyli taraftarı olan bir aktördü. Lincoln'ü öldürmek için suikast planı yaptı. Booth`un asıl amacı Lincoln`ü kaçırmaktı ama sonradan planını suikaste çevirdi. Booth, 14 Nisan 1865 tarihinde, Washington, D.C.'deki Ford Tiyatrosu'nda gösterilen "Our American Cousin" (Amerikalı Kuzenimiz) adlı bir temsile katılan Lincoln`ü locadan bir delik açarak önce izledi. Daha sonra oyunun en komik anında Lincoln`ü başından vurarak yaraladı. Lincoln ertesi sabah hayatını kaybetti. Aynı gece, başkan yardımcısı Andrew Johnson ve Dışişleri bakanı William H. Seward'da suikaste uğramış; ancak kurtulmuşlardı. Lincoln, en büyük ABD başkanlarından biri olarak kabul edilir. Günümüzde Lincoln'ün resmi, 5 Dolarlık banknotların ve 1 sentlik madeni paraların üzerinde yer almaktadır.

Kısaca bahsettiğim bu hayat hikayesinde şunu ifade etmeye çalıştım. Yılmamalı, umutsuzluğa kapılmamalı. Hedeflerimizin peşinden mutlaka gitmeliyiz. En azından şunu demeliyiz. Ben denedim. Başarmak için çalıştım.

Editör: Wan Haber