Dün gündüz saatlerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kesintilerin ‘planlı’ olduğunu iddia etmişti ancak Türk Telekom açıklama yaparak saldırıları doğrulamıştı. Dün gün boyunca devlet kurumlarına ve öğleden sonra bankacılık işlemlerine erişimlerde büyük sıkıntılar yaşanmıştı.

Saldırılar ilk olarak 14 Aralık’ta Anonymous tarafından başlatıldı. Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous üstlenene kadar da sadece kapalı bir grubun yakından takip ettiği, duyurmaya çalıştığı bu saldırı Türkiye’nin gündeminde pek yer almadı.

Yetkililer Türkiye’nin tarihinin en büyük ve kapsamlı siber saldırısının ardında Rusya’nın olabileceğini iddia ederken, dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous da saldırıları kendilerinin yaptığını söyledi ve üç gün önce bir tweet atarak “Yapan Rusya değildi” dedi.

3 gün önce bir video da yayınlayan Anonymous “IŞİD’i desteklemekten vazgeçmezseniz internetinize ve bankalarınıza saldırmaya devam edeceğiz ve hükümet sitelerinizi çökerteceğiz. Havalaanlarınızı, askeri kurumlarınızı ve özel kurumlarla devlet organlarınızı hedef alacağız. Banka altyapınızı yok edeceğiz” tehdidi savurmuştu.

Bankalara erişim sağlanamadı
Dün saat 16.00 itibariyle pek çok bankanın internet sitesine erişim sağlanamadı. Erişim engeline siber saldırının sebep olduğu anlaşılırken bu saldırıları Türk hacker grubu Redhack (Kızıl Hackerlar) üstlendi.

Redhack’le Anonymous’un uzun zamandır işbirliği yaptıkları biliniyor.

Bankalar henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmazken bazı bankaların internet siteleri normale döndü. Bazıları ise ya hiç açılmıyor ya da çok geç ve yarım olarak açılıyor.

Erişim sağlanamayan bankalar arasında Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası, Ziraat Bankası gibi bankalar da yer aldı.

Türk Telekom’dan açıklama geldi
Saldırılara ilişkin Reuters’a konuşan Türk Telekom Yatırımcı ve Halkla İlişkiler Kıdemli Direktörü Onur Öz, “Saldırılar ciddi bir seviyede. Ancak saldırıların hedefi Türk Telekom değil, yoğun şekilde kullanılan bankalar ve devlet kurumlarının sitelerine yönelik bir saldırı. Türkiye’deki kurumların çok ciddi kısmı Türk Telekom’dan servis alıyor. Bu siteler üzerinden verilen her türlü servisi biz sağladığımız için defansı da biz yapıyoruz” diye konuştu. (ZETE)

Editör: Wan Haber