HABERİ DONALD TRUMP DUYURMUŞTU

ABD başkanı Trump Çin markası olan Huawei’nin kara listede olduğunu söyleyerek Huawei markasını çok tehlikeli olarak yorumlamıştı. Hatta bu marka üzerinden Çin devletinin casusluk yapabileceğini söylemişti. Çin ile ticaret gerginliğini göze olan ABD başkanı Trump bu markanın ABD şirketlerinden ürünleri için parça alamayacağını da ekledi.  Bu durum karşısında Huawei markası da işlemlerde kullanılacak çiplerden stoklama kararı aldı ve 2 yıl yetecek kadar çip stokladı.     

FİRMA BEYAZ SARAYIN KONUŞMALARINDAN 3 GÜN SONRA HABERİ DUYURDU

Huawei yetkilileri yaptıkları açıklamada 23,45 milyar dolarlık bir çip seti depoladıklarını duyurdu. Daha öncesinde bilindiği üzere Huawei  CFO’su  Meng  Wanzhou  ABD’nin emri ile tutuklanmıştı. Ayrıca Firmanın geliştirdiği 5G modelleri ABD tarafından tepki ile karşılanmış bazı engellemeler yapılmıştı. ABD hükümetinin bu denli engellemeleri sonrasında firma güvenliği için 2018 yılından bu yana depolama işlemlerini yapıyorlardı.

ABD’li ya da ABD bağlantılı firmalarla çalışmak zorunda olan Huawei bir çok parçalarını bu şirketlerden tedarik ediyordu.  Xilinx çipleri programlanan çipler arasında bu markanın en önemli tedarikçisiydi. Depolanmış parçalar arasında Xilinx, AMD çiplerinin de yer aldığı düşünülüyor. Marka yaptığı açıklamalarda hangi ürünlerin depolandığı hakkında bilgi vermedi.

ABD-ÇİN GERGİNLİĞİ HUAWEİ'Yİ NASIL ETKİLER?

ÇİN HÜKÜMETİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Çin hükümeti daha önce bu yaptırımlara karşı ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım ilişkisi karşılıklı saygıya dayalı olması gerektiğini aynı zamanda ise ABD’nin devlet gücünü Çin ve diğer ülkelerin şirketleri üzerinde göstermesine karşı çıktıklarını açıklarken ABD’nin Çinli şirketlere karşı daha adil ve eşit olması gerektiğini vurgulamıştı.

ABD ve ÇİN arasındaki ticaret savaşlarının Huawei markası üzerindeki olumsuz etkisinin ne zaman biteceği ise devletlerin yeni hamleleri sonrasında belirlenecek gibi duruyor.

Editör: Wan Haber