Ücretsiz izin; kişilerin ücret almadan izine ayrılması ve izinli olduğu sürece işlerindeki konumlarını kaybetmemeleri için uygulanan bir izin yöntemidir. Bu süreç içerisinde izinli olduğu süre boyunca iş sözleşmesi askıya alınmaktadır. Peki ücretsiz izin kullananların SGK primlerine bir etki oluyor mu?

Ücretsiz izin bazen çalışanlar tarafından zorunlu durumlarda kullanılmak istenirken, bazen ise işveren tarafından kullandırılmak istenmektedir. Fakat işveren çalışanına ücretsiz izin kullandırmak isterse, çalışanın bu durumu kabul etme zorunluluğu yoktur. Çalışan kabul etmeme hakkına sahip olduğu gibi işveren ise ücretsiz izin vermesi durumunda çalışana yazılı olarak bunu bildirmek ve bunun için bir neden belirtmek zorundadır.

Ücretsiz izin kullanan çalışanın iş sözleşmesi askıya alındığı gibi, SGK primleri de askıya alınmaktadır. Her ne sebeple olursa olsun ücretsiz izin kullanan çalışanın ücretsiz izin kullanan çalışanın SGK primleri dondurulur ve çalışan bu hususları göz önünde bulundurarak ücretsiz izine ayırılmayı kabul etmelidir.

WanHaber

Editör: Wan Haber