İstanbul valiliğinden yapılan son açıklamaya göre İstanbul’da toplu taşıma araçlarının 3te 1 oranında yolcu alabileceklerini duyurdu. İstanbul valisi Ali Yerlikaya başkanlığında, İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantı yaptı. Toplantıya İBB başkanı Ekrem İmamoğlu ve belediye yetkilileriyle birlikte, Toplu Ulaşım Bilim Kurulu, Ulaşım Destek Komisyonu,  Vali Yardımcıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Hıfzıssıhha Meclisi Üyeleri, İETT ve Metro İstanbul yetkilileri katılırken toplantıda yeni normalleşme sürecinde alınan tedbirler ve yeni kararlar açıklandı.

Maskesiz Yolcu Alınmayacak

Araçlara maskesiz yolcu alınmaması kuralına devam edilecek. Sosyal mesafe kuralına ise uyulması araçta önemli olduğu belirtilirken, otobüs duraklarında da yolcuların sosyal mesafe kuralına göre durması gereken yerler belirlenecek. Otobüslerde dezenfektanlar olacak.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA YOLCU SAYISI NE KADAR OLACAK?

 

Alınan Diğer Kararlar

Otobüs ve metrobüs araçlarında karşılıklı dörtlü koltuklarda iki koltuk kullanılmayacak. Ayrıca oturma düzeni ise çapraz şekilde olacak. Ayakta yolcu ise 3te 1 oranında olacak.

Araç kapasitesinin dolması halinde fazladan yolcu alınmayacak.

Zorla binmek isteyen yolcular olursa kolluk kuvvetlerine ve polislere haber verilecek.

Araçlar her gün sefer öncesinde ve sefer aralarında dezenfekte edilecek.

Araç zeminine etiketler yapıştırılacak böylece ayakta olan yolcularda yakın temas engellenecek.

Metro ve raylı sistemlerde koltukların tamamı ve ayakta yolcu kapasitesinin ise %50si kadar yolcu alacak.

Şehir hatları vapurlarda ve deniz motorlarında ise yolcu kapasitesi kadar yolcu alınacak.

KURALLARA UYMAYANLARA CEZA VERİLECEK

Yapılan açıklamalar sonrasında ise konulan tedbirlere ve kararlara uymayanlara karşı cezalandırma işleminin yapılacağı şu ifadelerle eklendi. ‘’ Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195. Maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir."

Editör: Wan Haber