Altın: Genel itibariyle Türk toplumunun oldukça güvendiği yatırım araçlarından biridir. Uzun senelerdir bireyler, biriktirmiş oldukları paralarını altına yatırmayı tercih etmektedirler. Çünkü altın, genel itibarıyla değeri sürekli yükselen bir yatırım aracı olarak göze çarpmaktadır. Bilezik, altın toplamak gibi.
Döviz: Altın yatırımından sonra en çok yatırım yapılan araçlardan biri dövizdir. Özellikle de euro ve dolar hem borç verirken hem de birikim yaparken kullanılmaktadır. Yabancı ülkelerin para birimleri genel itibariyle sürekli Türkiye’de bulunan altın yatırımcılığı gibi yükselme eğilimindedir. Bu nedenle euro ve dolar gibi paralar değerleri hafiften düştüğünde satın alınmalı, değeri yükseldiğinde satılmalıdır. Aradaki fark, kar payı olarak cepte kalacaktır.
Mevduat: Birikmiş olduğunuz parayı TL ya da döviz cinsinden mevduat hesabına yatırmak belki de en garantili yatırım araçlarının başında gelmektedir. Çünkü kazancınızı biliyorsanız ve bunun altına inme durumu yok. Bu nedenle mevduat garantilidir. Fakat her zaman çok kazançlı olmayabilir. Altındaki dalgalanmalar daha çok kazandırmaktadır. Özellikle de vadeli mevduat hesaplarının açılması ile beraber bankada belli miktar para, belli bir süre sonra değer kazanarak tekrar sahibine geri dönüş yapacaktır
Hisse Senedi: Hisse senedi ve borsa yatırımları en riskli yatırım araçlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada, kulaktan dolma çeşitli önerilerden ziyade iyi bir yatırım uzmanı ile çalışmak oldukça önem arz etmektedir. Ya da borsa endeksinin çok düşük olduğu zamanların değerlendirilmesi gerekir
Repo: Kısa vadeli bir menkul kıymetin belirli bir sürenin sonrasında ilk satıcı aracılığı ile geri alınması işlemine rapor denilmektedir. Repo işlemlerine konu olabilecek menkul kıymetler, genel itibarıyla hazine bonoları, banka bonoları, devlet tahvilleri, banka garantili bonoları, kamu ortaklığı İdaresi ve Toplu Konut İdaresi tarafından ihraç edilen borçlanma senetleri ile borsada işlem gören borçlanma senetleridir.
Gayrimenkul: Son zamanların en kazançlı yatırım araçlarından biri emlak ya da gayrimenkul alımıdır. Özellikle de prim yapan yerlerden gayrimenkul alanlar paralarına ciddi manada değer kazandırabilirler. Fakat burada da her yatırım yapan aynı kazancı sağlayacak diye bir kural yoktur. Yükselen emlak fiyatları birkaç sene sonra düşme eğiliminde de olabilir. Metro, Metrobüs gibi toplu ulaşımda bazı bölgelerinde artış göstermektedir.
Bes: Diğer adıyla bireysel emeklilik sistemi üzerinden birikim yapmak mümkündür. Buradaki en büyük avantaj devletin vermiş olduğu %25’lik gelir avantajıdír. Yani siz 200 TL’lik bir birikimi yapacaksanız  hesabınıza 250 TL olarak yatmaktadır. Birikimleriniz bireysel emeklilik sigortası, şirketleri, hisse senedi, tahvil gibi yerlerde değerlendirilir. Belli bir süre sonra birikimleriniz tamamını yada birlikte çekebilir ya da size maaş olarak bağlanmasını talep edebilirsiniz.

 

Editör: Wan Haber