Geçmiş zamanlar içerisinde ödenmeyen veya ödenmesinin geciktirildiği kredi borcu ya da kredi kartı borcu başta olmak üzere bütün vergilendirilmiş kalemler altında bulunan borçlar ile uzun vadede bulunan bankacılık ve kredi başvurusu ile ilgili bütün iş ve işlemlerde kullanıcıların önüne çıkar. Bunun en önemli sebebi ise kredi sicilinin bozulması olarak açıklanmaktadır.

İşin mantığı, bir bankaya kredi ya da kredi kartı borcu bulunan bir vatandaşın taksitlerini ya da borcunu vakti zamanında ya da usulüne uygun bir şekilde ödenmemesi durumunda banka, kendisini yani kredi sicilini kara listeye alır. Bunun düzelmesi açısından belli bir zaman diliminin aradan geçmesi gerekir. Aynı şekilde borcun faizi ile beraber bankaya ödenmesi gerekir.

Banka Sicilinin Silinmesi

Eğer ki krediyi kullanan kişinin borcunu 90 gün içerisinde ödememesi durumunda yasal takip sürecine girilir. Artık kara listeye girmiş olma durumu söz konusu olacaktır. Bunu temize çekmek amacıyla çok uzun bir sürenin geçmesi gerekecektir. Kredi kayıt bürosu aracılığı ile tutulan sicil kaydının silinmesi açısından borcun ödenmesini gerçekleştirilmesinden sonra 5 yıl geçmesi gerekecektir.

Bu 5 yıl içerisinde yapılan kredi ve kredi kartı ile ilgili başvuruları sicilin bozuk olmasından dolayı ret cevabı ile karşılaşma şekilde sonuçlanacaktır.

Yukarıdaki makalede de anlatıldığı gibi bir vatandaşın herhangi bir bankaya kredi ve kredi kartı borcu bulunuyorsa eğer ve kendisinin sicili kara listeye alınmış ise bu borcun bankaya faiz ile beraber ödenmesi işlemlerinden sonra tekrar borç alışverişi kaldığı yerden devam edebilir.

Sicil temizlendikten sonraki aşamada yani 5 yıl geçtikten sonra kullanıcılar, istedikleri tutarda kredi veya kredi kartı çekebilmek amacıyla kredi notunu yükseltmeleri gerekecektir. Kredi notunun yükseltilmesi amacıyla düzenli bir şekilde kredi ve kredi kartı ödemesinin yapılması başta olmak üzere vergilendirilmiş borç kalemlerinin vakti zamanında ödemesi gerekir. Kredi notu yükseltme isimli yazıda aslında kredi notunu nasıl yükseltileceği ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak mümkün olmaktadır.

Kredi Sicili Temizleme

Kredi sicilinin bozulmasından önce var olan borçlardan kurtulmak suretiyle sicilin temiz tutulması mümkündür. Bunun için öncelikli olarak yapılması gereken bankaların kullanıcılara sunmuş olduğu borç yapılandırma ya da kredi borcu transferi veya diğer ismi ile refinansman uygulamalarından faydalanmak ve kullanıcılara çok daha fazla fayda sağlayacaktır.

Kredi Notu İle Kredi Sicili Arasındaki Fark Nedir?

Öncelikli olarak bu iki kavram arasındaki farkı belirlenmekte fayda olacaktır. Kredi sicili daha çok bireylerin kredi başvurusu ya da kredi kartı borcu geçmişlerinin tamamını içinde barındıran ve silinmesi mümkün olmayan bir özel taban uygulamasıdır. Bu durumun 5 yılda bir yenilenmesi gerekecektir. Kredi notu ise daha çok finansal geçmişe göre şekillenen sayısal bir veri tabanı uygulamasıdır. Çeşitli borç kalemleri nedeniyle etkilenen kredi notu uzun süre kredi almayı engelleyecektir.

Vatandaşların finansal durumlarında devamlı bir şekilde değişiklik gösterebilen kredi notu kredi ve kredi kartı borcu kalemlerin ödenmediği takdirde düşüş göstermeye devam edecektir. Kredi ve kredi kartı borçlarının başarılı bir şekilde ödenmesi durumunda ise not yükselecektir. Kredi ve kredi kartı borcunun 90 gün içerisinde ödenmemesi halinde ise kredi sicili bozulan ve bu durum aslında doğrudan kredi notunun düşürülmesi sonucunu doğurur.

Kredi Sicilinin Oluşması

Kredi sicilini meydana getiren çeşitli faktörler mevcuttur. Bu faktörler belli bir oranda etki oluşturarak kullanıcılarına kredi sicillerinin meydana gelmesini sağlar ve kredi sicilini meydana getiren etmenler genel itibarıyla kredi kullanma sıklığı ile yeni alınmış olan krediler ve mevcut kredi ve kredi kartı borçları ile kredi ve kredi kartı ödeme düzeni gibi faktörlerin bir araya gelmesinden sonra oluşan bir veri tabanı uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kredi sicili genel itibari ile gerçek ya da tüzel kişilerin banka yönetimi tarafından oluşturulmuş borç çizelgeleri başta olmak üzere o ana kadar çekilmiş banka kredilerinin ya da kullanılmış banka kredi kartlarının geri ödemelerinin sağlam bir şekilde yapılıp yapılmadığına bakılarak oluşturulmuş bir borç bilançosu tablosu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Editör: Wan Haber