Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak, normalleşme döneminde Swap anlaşmalarından bahsetti. Albayrak, Swap konusunda yoğun olarak çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarının ayrıntılarını ekonomistlere ve gazetecilere açıkladı.

Bakan Albayrak hedeflerinin bu defa bütçe açığı olmadığını ve istihdam yaratmak olduğunu açıkladı. Ayrıca Çalışma Bakanlığının istihdam konusunda geniş çalışmalar içerisinde olduğunu ve gerekli desteklerin sağlanacağını da sözlerine ekledi.  Çalışmalarını ‘istihdam kalkanı’ adı altında yürüttüklerini ifade eden Albayrak, mart-nisan-mayıs aylarındaki kayıpları minimize edeceklerini açıkladı. Gelişmelerin de bu ay içerisinde kendisini göstereceğini ifade etti.

 Bakan Albayrak’ın Ekonomiyle İlgili Açıklamaları?

Swap İle İlgili Ayrıntılı Açıklamalar

Bakan Albayrak Swap konusunun daha anlaşılır olması için Swap hakkında geniş bilgiler verdi. Konunun temelinde ticaret dengesi olduğunu ve kendi para birimimizin kullanılması için adımlar atıldığını ifade etti .Enflasyon konusunda da umut vadeden açıklamalar geldi.  Bakan Albayrak enflasyonla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Tarımda verimli bir bahar geçti. Enflasyonda riski aşağı yönlü görüyorum.”

Farklı Dünya Farklı Türkiye

Türkiye için döviz borçlanmalarının azaldığını belirten Albayrak, Türkiye’nin daha pozitif bir iklimle karşılaşacağını ifadelerine ekledi. Türkiye’nin son 3 ayda pozitif olarak ayrıştığını belirten Albayrak, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini de bildirdi. Ülke olarak yeni döneme adapte olmamız gerektiğini ve aynı zamanda bankaların da buna uyması gerektiğini ifade eden Albayrak, bankalarla toplantılar yaptıklarını ve olumlu yanıtlar aldıklarını da söyledi. Bankaların sürece uyum sağlaması gerektiğini söyleyen Albayrak şu açıklamalarda bulundu: “Artık farklı bir Dünya, farklı bir Türkiye var.”

Albayrak, ithalat yolunda vergi artırımı kullanan işletmelere karşı kendilerinin de aynı tepkiyle davranacaklarını belirtti. IMF için yapmış olduğu açıklamalar arasında da Türkiye’nin finansal güvenliğini korumak için adımlar atacaklarını ifade etti.

Pandemi sürecinde KOBİ’lere 150 milyar TL destek verildiğinin altını çizen Albayrak, Türkiye ve Dünya’da değişimlerin başladığını belirtti.

Albayrak normalleşmeyi Borsa’da gördüklerini ve her gün sermaye girişi olduğunu da ifade etti. Açıklamalara göre Mayıs’ta ciddi bir toparlanma süreci yaşadığımız görülüyor.

Editör: Wan Haber