Van'ın Erciş ilçesinde, İnci kefalinin en çok izlendiği Deliçay Deresi'ndeki su seviyesi, karların erimesi ve etkili olan yağışlarla yükseldi. Bölgede 30 yıldır doğa fotoğrafçılığı yapan Ferzende Coşar, derede yaptığı ölçümlerde su seviyesinin görünür biçimde yükseldiğini söyledi.

Van ve çevresinde azalan yağışlar ve artan buharlaşma, Erciş ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Deliçay Deresi'ni de olumsuz etkiledi. Fakat son zamanlarda etkili olan yağışlar ve karın erimesi ile deredeki su seviyesi yükseldi. 15 Nisan'da başlayacak olan av yasağı ile göç yolculuğuna başlayacak olan inci kefallerinin de en güzel izlendiği yer olan Deliçay'da, 30 yıllık doğa fotoğrafçısı Ferzende Coşar, derede su ölçümleri yaptı.

Coşar, yaptığı çalışmada deredeki su seviyesinin yükseldiğini belirterek, "Bu yıl kış mevsiminde bölgemizde yoğun kar yağışı oldu. Dağlarda eriyen karlar Deliçaya ulaştı. Kurak geçen bir dönemin sonunda yağışların yoğun olması bizi sevindirdi. Ben her yıl gelip burada doğa fotoğrafları çekiyorum. Bunun dışında su debisi ölçümleri yapıyorum. Bu ölçümleri Yüzüncü Yıl üniversitesindeki öğretim üyeleri ile de paylaşıyorum. Bu yıl yoğun yağışlar Deli çayın su debisini oldukça yükseltti.. Çünkü, burası inci kefallerinin göç yolculuğunda en çok izlendiği yerlerden birisi" dedi.

Haber: DHA - Foto: Ali Değer