Ufak çaplı tartışmaların gölgesinde, BDP Van büyükşehir belediye başkan adayı başta olmak üzere tüm ilçelerdeki başkan ve eş başkan adaylarını geride bıraktığımız hafta içinde görkemli bir törenle kamuoyuna açıkladı.
 
 BDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın  katılımıyla, yapılan aday tanıtım toplantısı BDP çevrelerince memnuniyetle karşılandı.
 Kente başa baş bir seçim yarışı sürdürecek olan her iki parti de 2014 seçimlerini çok önemsiyor.
 BDP 2009 ve 2011 de kazandığı seçim zaferini deklere etmenin peşindeyken, 2009 seçimlerinde Burhan Yenigün’le seçime giren ve iktidarda bulunduğu belediyeyi kaybeden AKP, yenilginin rövanşı için sahaya çıkıyor.
 
 AKP genel başkanı ve başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da ısrarla istediği Van belediyesi için, AKP cenahı Osman Nuri Gülaçar’la BDP’yi devirme hesapları yaparken henüz ilçe adaylarını açıklamış değil.
 Van yerel medyasının da geceli, gündüzlü takibe aldığı 2014 seçimleri ve AKP stratejilerini Secimvan ve VanGündem gazetesi okurları için araştırdık ve kulislere sızan, kuvvetle ihtimal aday isimleri ve vizyonlarını siz okurlarımız için derledik.
 
  KESİNLEŞMİŞ TEK ADAY GÜLAÇAR
 
  2014 seçimleri itibarıyla büyük şehir belediye koltuğunu ele geçirmek için AKP çok düşündü… Sık dokuyup ince eledi ve imamlık geleneğinden gelen Osman Nuri Gülaçar ismi üzerinde karar kıldı.
 
 Osman Nuri Gülaçar ismi kesinleşmeden önce, birden fazla aday AKP adına aday adaylığı başvurusu yapmıştı.
 
 Oysa merkezi yönetim, tüm bu isimleri es geçerek Büyük şehir belediye başkanlığı için Osman Nuri Gülaçar’la 2014 seçimlerine girmeye karar verdi.
 
 Gülaçar’a adaylık verilmekle kalınmadı kendi merkez hatta yan ilçe adaylarını belirleme hakkı da verildi.
 
 Yani henüz açıklanmayan 12 ilçe belediye başkan adayı için, Gülaçar’ın da bilgisine başvurulacak ve aday belirlemede, Gülaçar söz sahibi olacak.
 
      1965 yılında Van’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun oldu. Gülaçar, 28 yıl imam-hatip olarak görev yaptı. Çeşitli sivil toplum örgütlerinde faaliyet gösterdi. Ensar Vakfı Van Şube Başkanlığı görevinde bulundu. Evli ve 3 çocuk babası olan Gülaçar’ın AKP’ye ne kazandırıp ne kaybettireceği henüz meçhul iken, kendisine tanınan yetki ve inisiyatife diğer adayların nasıl itaat edecekleri de bilinmiyor.
 
Ama kesin olan bir şey var.AKP’nin Van 2014 seçimlerinde vitrinde tutacağı isimlerin başında Osman Nuri Gülaçar olacak.
 
 Kısacası AKP bu isimle BDP’yi vurmaya çalışacak.
 
  İLÇE ADAYLARI İÇİN DAHA VERİLMİŞ BİR KARAR YOK.
 
 Büyük şehir belediyesini Osman Gülaçar’la kapatan AKP, ilçe belediyeleri için henüz bir karara varmış değil.
 
 Merkez bazında kapalı kapılar ardına kapanan aday belirleme komisyonun yakın zamanda ilçe belediye başkan adaylarını deklere etmesi beklenirken,seçim kulislerinde isimleri anılan ilçe belediye başkanları ve ilçelerde geçmiş seçimlerde alınan sonuçlarla birlikte derledik.
 
  Ak Parti’de Büyükşehir Tamam Sıra 13 İlçede. 
 
Çaldıran'da Ferman Yıldırım 
 
Çaldıran'da eski Belediye Başkanı Ferman Yıldırım'ın ismi yoğun bir şekilde konuşuluyor. İlçede yapılan son seçimde Ak Parti yaklaşık 5 bin oy’un 2600’ünü alarak başkan seçilmişti. CHP 1850 oyla 2. olurken BDP 625 oyla üçüncü parti oldu. Çaldıranda Ak Partiye karşı en güçlü Parti BDP, BDP’nin belediye başkanı adayı önceki gün Van’da açıklandı. Çaldıran: Baki Erdal ile 30 mart yerel seçimlerine girecek. 
 
  İpekyolu’nda 170 Bin Seçmen 
 
Van'ın yüzölçümü ve nüfus olarak en büyük ilçesi İpekyolu, yaklaşık 300 bin nüfusa sahip ilçede 170 bin kişi sandık başına gidecek. Nüfus olarak Van’ın en büyük ilçesi İpekyolu’nda   Ak Parti’den 3 aday adayı yarışacak Bunlardan en güçlü aday Abdulmenaf Keyifli olarak görünse de Genel merkezin atayacağı sürpriz bir adayla seçimlere girilebileceği konuşuluyor. Van’ın en büyük ilçesinde mevcut Ak Parti İl başkanı Abdullah Aras’ın ismi konuşulurken bunun yanında Bakan müşaviri Büyükşehir aday adayı Mahmut Tuncel’in de sanşı olduğu gelen bilgiler arasında, ama her şeye rağmen son sözü Ak Parti genel merkez söyleyecek, Halkın tercihi Abdulmenaf keyifliden yana olduğunun altını çizmek gerek, Bunun yanında en güçlü Parti BDP BDP’nin adayı ise Barış grubu üyesi Aygül Bidav’dır. 
 
 Erciş’te 17 aday adayı yarışıyor 
 
*Van’ın en büyük ikinci ilçesi konumundaki Erciş'te mevcut Başkan Zülfikar Arapoğlu'nun sanşı az olarak görülüyor. Erçişte 17 kişi aday adayı olmak için yarışıyor. Ancak son günlerde kulislerde en çok ismi anılan kişi Arvas,  Arapoğlu’nun yerine Van Büyükşehir Belediye başkan aday adayı Teşkilattan Sor. İl Bşk.Yrd. Abdullehat Arvas getireceği konuşuluyor. 
 
 Ak Parti'de Erciş ilçesi için Arvas'ın ismi telaffuz ediliyor. BDP ise Diba Keskin ile Ak Partide olan belediyeyi almak için yarışacak, BDP 2009 seçimlerinde 4 bin oyla kaybedilen Belediyeyi almak için çalışmalarına start verdi. 
 
Gürpınar Atan veya Tanış diyecek 
 
*Ak Parti Gürpınar ilçesinde mevcut ve aday adaylığı için başvuran tek kişi olan Başkan Fuat Atan ile devam etmesi bekleniyor. Ancak bunun yanında eski Gürpınar ilçe başkanı Hayrullah Tanışın ismi teleffuz ediliyor. Yani Ak parti Atan yerine Tanış’ı da Gürpınar belediye başkan adayı gösterebilir.  
 
 2009’da Saadet partisinden aday olan ve sonra Ak Partiye geçen Atan, 2500 oy’un 1255’ini alıp başkan seçilmişti. Ak parti 1034 oy alırken, BDP sadece 180 oy almıştı. 
 
Çatak Emin ellerde!
 
 Çatak’ı 2009 seçimlerinde 24 oyla Ak Parti aldı.  Çatak'ta mevcut Başkan Emin Babur ile devam etmesi bekleniyor. Çatakta toplamda 2 kişi adaylık için başvuruda bulunurken yaptığı çalışmalarla tekrar aday adayı olan mevcut başkan babur’un ismi ön planda yer alıyor. 
 
 2009 seçimlerinde 2400 kişinin oy kullandığı ilçede Ak Parti 716 oy alırken Saadet partisi 694 oyda kaldı yanı 24 oy farkla Belediyeyi almayı başardı. Çatak BDP adayı ise Celal Bartu. 
 
 Edremit’te ‘Obama’ önde!  
 
Van’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte Edremit Van’ın en büyük 3. büyük ilçesi oldu. Sahile sıfır Turizm ilçesi olan ‘Edremit’ önümüzdeki dönemde en çok konuşulacak ilçelerin başında yer alacak. Olası bir görev değişikliği olmaması durumunda Siyasi ve Huk.İşl.Sor. İl Bşk.Yrd Abdulhekim Karabıyık’ın Edremit’ten aday gösterilmesi bekleniliyor. 
 12 aday adayının yarıştığı ilçede Hekim Karabıyık’ın ismi dışında en çok kulislerde ismi geçenler ise başta İlhan Kaya, Yılmaz Kılıç, ve Arif öndil yer alıyor.  Ancak bir itimal mevcut İl başkanı Abdullah Aras, İpekyolu ilçesine aday gösterilmesi durumunda Karabıyık’ın il başkanı olacağı da parti içinde sıkça dinlendiriliyor. Edremitte BDP iktidar.  2009 seçimlerinde DTP olarak giren BDP burada 26 oyla güçlü rakibi karşısında belediye almıştı. BDP’nin kadın kotasında olan ilçenin yeni başkan adayı Sevil Çetin olarak belirlendi.  
 
 Bahçesaray’da Orhan ile yola devam 
 
Bahçesaray ilçesinde sadece iki aday adayı yarışıyor. Bunlar mevcut belediye başkanı Hayatı Orhan bunun yanında kulislerde en çok ismi dinlendirilen Muhammed Affan Orhan’dır. 
 
  Bahçesaraylı Muhammed Affan Orhan rakipsiz olarak görünüyor. 2009 yerel seçimlerinde 1079 oyun 485’ını alan Hayati Orhan Belediye başkanı seçilmişti. BDP’nin en çok çekindiği ilçelerden biri olan Bahçesaray’da 2014 seçimlerinden M. Galip Aykut ile seçime girecek. 
 
 Tuşba’da Özgökçe bir adım önde
 
 Van Büyükşehir olmasıyla birlikte İlçe statüsü alan diğer bir ilçe ise TUŞBA ilçesi Van’ın en büyük nüfusa sahip 2. ilçesi Ak Parti'den 17 kişinin talip olduğu Tuşba'da aday adayı olmayan Servet yenitürk’ün ismi çok konuşulsa da en güçlü aday Prof. Dr. Fevzi Özgökçe olarak kulislerde geçiyor. Tuşba BDP belediye başkan adayı ise Öner Yiğit 
 
Muradiye’de 3 Senaryo konuşuluyor 
 
Muradiye için üç senaryo konuşuluyor. BDP’nin iktidar olduğu ilçede aday bolluğu yaşanıyor. 11 aday adayının yarıştığı ilçede ismi en çok kulislerde konuşulanlar ise, İbrahım Vanlı, Yıldırım Bilici, ve Sıraceddin Avcı bu 3’ü arasında Ak parti genel merkezi karar verilmesi bekleniliyor. 2009 yerel seçimlerinde 5 bin oy’un 3000’ını BDP 2400’ünü ise Ak Parti almıştı. Çekişmeli geçecek Muradiye seçimini aday belirleyecek gibi görünüyor. BDP’nin Muradiye adayı M. Ali Tunç
 
 BDP kalesi Aday Bekliyor! 
 
Başkale’de Ak Parti'nin zor kazanabileceği bir ilçe olarak düşünüldüğü için aday seçim heyecanı yok gibi. Çok öne çıkmış bir isim yok. Olası zor görünen seçim zaferi için aday tam bir belirleyici olacak. Popüler bir isim muhtemeldir düşünülebilir. Ancak şuana kadar Ak Parti’de herhangi bir aday ismi konuşulmuyor. BDP’nin adayı ise Eski Belediye Başkanı İhsan Güler 2009 seçimlerinde 4 bin 500 oy’un 2 bin 600ünü BDP almış ve Belediye BDP’ye geçmişti. 
 
Hüsamettin Ağar Özalp’a talip 
 
BDP’nin iktidarında olan diğer bir ilçe ise Murat Durmaz başkanlığındaki Özalp, Ak Parti'nin seçimi kazanmaktan ziyade 'oyumu ne kadar artırabilirim' hesabı yapacağı ilçelerden biri olacak gibi duruyor. Çok medyatik flaş bir aday olmazsa tabandan teşkilatı iyi motive ederek kıran kırana oy savaşı verecek bir isim düşünülebilir. Özalp için aslen özalplı İstanbul’da ikamet eden İstanbul Saray derneği başkanı Hüsamettin Ağar ismi ön plana çıksa da  sağmalı belde başkanı Zeki Erbulun’un son günlerde daha çok anılmaya başlandı. 2009 seçimlerinde BDP 3700 oy’un 2 binini alarak Beledeyeyi devr almıştı. BDP kadın kotasında bulunan Özalp ilçesine Handan Bağcı aday olarak gösterildi. Eş başkanlığı açıklanmayan 3 ilçeden biri olan Özalp’ta yüksek itimal Murat Durmaz Eş başkanı olarak getirilecek. 
 
 Gevaş’ta konuşulan isim Sinan Hakan
 
Gevaş da kesin değişecek belediye başkanlarından biri gibi görünüyor.  Mevcut Belediye Başkanı Nazmi Sezer'ın yerine parti içinden etkili bir ismin gelebileceği konuşulanlar arasında... bunların başında OSB başkanı Sinan Hakan yer alıyor. Hakanın dışında ismi son günlerde konuşulan bir diğer isim ise Bedirhan Erdem, 2009 seçimlerinde 40 oy farkla Belediyeyi alan Ak Parti 5 bin oy’un 1423’ün alan 2. dönem Belediye başkanı seçilmişti. 
 
Saray Özarslaner  
 
Saray İlçesinde Metin Özarslan tek aday olarak görünse de genel merkezin son kararı bekleniliyor. Tek aday olan Özarslan mevcut Belediye başkanının kardeşi, BDP’nin almak için büyük çaba sarf edeceği ilçelerden biri olan Saray’a Abdulkadir Çalışkan  aday olarak gösterildi. 2009 seçimlerinde 2 bin kişinin oy kullandığı ilçede oyların 1010’unu alan DSP adayı Ünal Özarslan başkan seçilmiş kısa süre sonra Ak Partiye geçiş yapmıştı.