Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Orhangazi Ziraat Odası, zeytincilikle ilgili çok büyük bir araştırmaya imza atmaya hazırlanıyor.
UÜ Ziraat Fakültesi ve Orhangazi Ziraat Odası, Türkiye genelinde zeytin üretimini etkileyecek araştırmaya imza atıyor. Araştırma için pilot bölge olarak Orhangazi tespit edildi. UÜ Ziraat Fakültesi ve Ziraat Odası, Orhangazi'ye bağlı Keramet köyü ile Ortaköy'de iki adet zeytinlik belirleyerek, yapılacak bilimsel çalışmaları bu iki bahçede yapacak.
Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.Alper Kumral projenin başında yer alacak. Alper Kumral ve ekibi, mart ayının sonlarından itibaren belirlenen bu iki zeytinlikte yapacağı takip, uygulayacağı yeni modellerle zeytindeki üretim kalitesini artırıp, ürün miktarını da yukarı çekmeyi planlıyor. Aynı zamanda zeytincilikte "var yılı, yok yılı" olarak bilinen sistemi de bitirmeyi hedefleyen üniversite, yeni ilaçlama, gübreleme, budama ve hasat yöntemlerini bu iki bahçede uygulayacak.
Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, projenin UÜ Ziraat Fakültesi ve Orhangazi Ziraat Odası'nın ortaklığında yürütüleceğini belirterek, "Bu konuda iki bahçe belirledik. Bu bahçelere birkaç güne kadar tabelalarımızı asıp çalışmalara başlayacağız. UÜ Ziraat Fakültesi dekan yardımcısı ilmi çalışmaları mart ayının sonunda başlatacak. Çalışmalar gelecek yılın hasat sonuna, yani ocak ayına kadar devam edecek. Alınacak neticeye göre önce bizim bölgemizde ardından da ülke genelinde bu yeni yöntem uygulanmaya başlayacak" dedi.
(MŞ)

13.02.2013 13:16:10 TSI

Editör: Wan Haber