Balıkesir'in Ayvalık ilçesi huzurevinde kalan yaşlı adam Edremit'te özel bir hastanede tahliller için alınmak istenen büyük farka tepki gösterdi.
Ayvalık Belediyesi'ne ait Yaşlılar Bakımevi'nde kalan kimsesiz ve bakıma muhtaç SSK emeklisi Ferruh Zeybek adlı vatandaş, prostat şikayeti nedeniyle hastanenin Ayvalık'tan servisi olmasına rağmen kendi imkanları ile Edremit'e geldi.
Ferruh Zeybek, "Ben, kronik diyabet rahatsızlığından muzdaripim. SSK emeklisiyim. Bu yüzden de, devletin emeklilere tanıdığı sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahibim. Henüz müracaat sırasında benden 25.50 lira muayene ücreti tahsil edildi. Üroloji doktoruna girdim. Doktor, elime bir sürü evrak verdi. 'Git, bu sıraya göre işlemleri ve tahlilleri yaptır' dedi. Bende o evraklara göre ilk uğramam gereken yer olan özel hastanenin veznesine gittim. Veznede benden 120 lira istenildi" dedi.
Kendisinden 120 lira istenmesine itiraz ettiğini belirten Zeybek, "Ben emekliyim dedim. 'Nasıl ödeyeceğim size bu parayı?' diye sordum. Burada tahlillerden fark alınıyormuş. Sorarım size; tahlil denilen şey; bu kadar tutar mı? Ben hayatımda devlet hastanelerinde bu kadar para vermedim. Üstelik bu tahlillerin arasında röntgen bedeli de vardı. Prostat tahlili için röntgen mi olur?" diye sordu.
Özel hastanenin veznesindeki görevliye; 'Siz devleti soyuyorsunuz. Ama benim sırtımdan devleti soyamayacaksınız' diyerek, hastaneden çıkıp gittiğini anlatan SSK emeklisi Ferruh Zeybek, "Ayvalık'a döndükten sonra bugün sabah İzmir'deki bir başka özel hastaneye gittim. Bu hastaneye de 21 lira muayene ücreti ödedim. Aynı tahlilleri yaptırmam istendi. Gittim yaptırdım. Benden tek kuruş para istenmedi. Tahlil sonuçlarını beklerken, kalbimin zaman zaman rahatsızlanması nedeniyle bir de ayrıca kalp grafiğimi çektirdim. Yine hiçbir ücret talep edilmedi" diye konuştu.
İlk gittiği Edremit'teki hastanenin de, ikinci gün gittiği İzmir'deki hastanenin özel sağlık kuruluşları olduğuna dikkat çeken Ferruh Zeybek, "Aradaki farka bakar mısınız?" diye sordu.
İzmir'deki özel hastanede yaptırdığı tahlillerde her şeyin normal olduğu sonucuna ulaşıldığını belirten Zeybek, "Ben böyle bir şey görmedim. Hastane yetkilileri hastalarını hasta olarak değil, bir müşteri olarak görüyor. Allah aşkına, prostat rahatsızlığıyla gelen bir hastadan röntgen çektirmeyi istemek, Hipokrat yemini etmiş sağlıkçılara yakışır mı? Utanmasalar, benden bir de gebelik testi isteyeceklerdi. Ama foyaları meydana çıkar diye buna yeltenmemiş olmalılar" diye konuştu.
Ayvalık Belediyesi'ne ait Yaşlılar Bakımevinde kimsesi olmadığı ve bakıma muhtaç olduğu için barındığını kaydeden Zeybek, hakkını yasal yollardan aramaya gücünün olmadığını belirterek, hastane yetkililerini Allah'a havale ettiğini de sözlerine ekledi. (SS-BT)

19.12.2012 17:02:28 TSI

Editör: Wan Haber