İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk kez Çamdibi bölgesinde uygulayacağı projeyle 'birleşik sistem' çalışan yağmur suyu ve kanal hatlarını birbirinden ayıracak. Böylece kanalların ve arıtma tesislerinin yükü azalacak. Yağışlarda yaşanan sıkıntıları giderek bu formül, Bornova'dan sonra Buca'da da uygulanacak.
Yoğun yağışlı mevsimlerde, cadde ve sokaklarda biriken yağmur suyunu kısa sürede denize veya derelere ulaştırmak için yağmursuyu kanalları döşeyen İZSU Genel Müdürlüğü, "birleşik sistem" çalışan atık su ve yağmursuyu hatlarını ayırmak için şimdi de oldukça kapsamlı bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Kış aylarında yağışların artmasıyla birlikte Çiğli ve Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisleri'ne ulaşan kanal hatlarının ve arıtma tesislerinin yükünü azaltacak "yağmursuyu ayrıştırma projesi" için çalışmalara başlayan İZSU Genel Müdürlüğü, projeyi ilk etapta Bornova-Çamdibi bölgesinde uygulamak için ihaleye çıktı.
Bornova Çamdibi Bölgesi Yağmursuyu Ayrıştırma Projesi; Manda Çayı, Fatih Caddesi, Kemalpaşa Caddesi ve Çevre Yolu ile sınırlanan 540 hektarlık alanda uygulanacak.
Bu kapsamda Meriç, Tuna, Serintepe, Zafer, Birlik, Koşukavak, Gaziosmanpaşa, Mersinli, Barbaros, Yeşilova, Rafetpaşa, Çınar ve Yıldırım Beyazıt mahallelerinde toplamda yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda yağmursuyu ve atıksu kanalı ile dere yatağı düzenlemesi yapılarak bölge sorunsuz bir alt yapı sistemine kavuşturulacak.
Çalışmalarda mevcut kanal sistemine yağmur suyunun karışmasını önlemek amacıyla, yağmursuyu hatlarının kanala olan bağlantısı da kapatılacak. Proje kapsamında yağmursuyu hatları, en yakın dereye ulaştırılması amaçlanarak 4 ayrı kısım halinde toplanarak Arap Deresi, Kocasu Deresi, Manda Çayı ve Halkapınar Terfi Merkezi'ne deşarj edilecek. Atıksu hatları ise Manda Çayı ve Fatih Caddesi'nde bulunan mevcut kollektörlere bağlanacak. Çamdibi bölgesinde uygulanacak projeyle ayrıca Arap Deresi'nin kapalı olan kesitlerinde dere yatağı genişletilerek akışı rahatlatılacak. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak imalat çalışmaları 800 gün sürede tamamlanacak.
SIRADA BUCA VAR
Projenin ikinci etabında ise Buca bölgesinin tamamı yer alacak. Buca bölgesinin birleşik sistem çalışan atık su ve yağmursuyu hatları "ayrık sistem" olarak projelendiriliyor. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, ardından ihaleye çıkacaklarını bildirdi. 1250 hektarlık alanı içine alan proje kapsamında, zaman içinde yapılaşma nedeniyle kaybolan Armutlu ve Dicle Deresi yataklarında taşkınlara sebep olan olumsuzluklar da ortadan kaldırılacak.
Buca ayrıştırma projesi kapsamında, bir kilometre uzunluğunda dere yatağı düzenlemesi, 15 kilometre uzunluğunda atık su şebekesi ve 25 kilometre uzunluğunda yağmursuyu kanalı imalatı yapılması öngörülüyor.
(HD)

05.02.2013 09:59:20 TSI

Editör: Wan Haber