Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde sonbahar yağmurlarının geç yağması nedeniyle ekim zamanı geciktiği için rekoltesinde düşüş olması beklenen hububat ürünleri, son günlerde etkili olan yağışlarla yeniden ümit vermeye başladı.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede iki haftadır etkili olan yağışların, büyüme aşamasında olan buğday başaklarına can verdiğini kaydetti. İlçede bu yıl 60 bin buğday, 10 bin de arpa olmak üzere 70 bin dekar civarında hububat ekimi yapıldığını ifade eden Okur, bu ürünlerden 55 bin ton da rekolte çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi. 2012 yılı sonlarında sonbahar yağmurlarının geç yağdığını bu nedenle hububat ekiminin 1 buçuk ay geciktiğini anımsatan Okur, "Bu gecikmeye bağlı olarak üreticilerimizde ürün rekoltesinin düşük olacağı endişesi oluşmuştu. Ancak son günlerde etkili olan yağışlar arpa ve buğdaya can verdi. Başaklar hayat buldu. Önümüzdeki dönemlerde herhangi bir doğal afet olmazsa bu yıl üründen orta düzeyde verim alınır. Şuan için rekolte endişesi ortadan kalkmış durumdadır. Üreticilerimize Haziran ayında yapılacak hasat sezonunda bolluk ve bereket diliyorum" dedi.
Başkan Okur, geçen yıl kilogramı serbest piyasada 60 ile 65 kuruş arasında olan buğdayın fiyatının bu yıl daha yüksek olmasını beklediklerini de sözlerine ekleyerek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden üreticiyi memnun edecek bir rakam beklediklerini bildirdi.
(SD-ERG-Y)

21.02.2013 11:12:36 TSI

Editör: Wan Haber