Van’da et ve süt ürünlerinin yanı sıra yumurta ve bal gibi ürünlerin bir arada satıldığı Peynirciler Çarşısı'nın esnafı, yenilenmesi ve çevre düzenlemesinin yapılması durumunda çarşının sadece Van’da ve bölgede değil, İran için de bir adres haline geleceğini söylüyor.

Bu nedenle esnaflar çarşının çok iyi bir restorasyondan geçirilmesi veya tamamen yıkılarak modern bir şekilde yapılıp kendilerine teslim edilmesini umut ediyor. Böyle olması durumunda çarşının Van turizmine de katkı sunacağını belirten çarşı esnafı, havaların ısındığı bu günlerde çarşıdan yayılan kokunun vatandaşları rahatsız edebildiğini söylüyor.

İpekyolu ilçesi Hacı Osman Camii civarında bulunan ve yüzün üzerinde irili ufaklı dükkânın bulunduğu Peynirciler Çarşısı’nda, et ve süt ürünlerinin yanı sıra bal, yumurta, sarma yaprağı gibi ürünler de satılıyor.
Dükkânlar iç içe olduğu gibi dört bir yanında bulunan işyerleri tarafından da sıkıştırılan çarşı adeta kayıp şehir görünümünde. Çarşıda ne iş yapıldığını anlayabilmek için her yanını gezmek gerekiyor.

ESNAF YENİLİK İSTİYOR

Bir yandan et kokusu, bir yandan da peynir kokusunun bir birine karıştığı çarşıda esnaf satışların kısmen bu nedenle düştüğünü söylüyor.Çarşının mutlaka yenilenmesi gerektiğini ifade eden çarşı esnafı, belediyenin bu konuyu çözmesini istiyor.

“ESKİ VALİ YAPACAKTI”

Çarşı esnaflarından Rüstem Apaydın, eski Vali İbrahim Taşyapan’ın çarşıda restorasyon sözünün olduğunu, bu yönde 10 gün önce kendileriyle bir görüşmesi olduğunu da ifade etti.

Kente yeni atanan validen de böyle bir beklentilerinin olduğunu ifade eden Apaydın, “Aslında benim istediğim restorasyon yerine, buranın tamamen kaldırılarak modern bir çarşı haline getirilmesi ve buradaki esnafa kazandırılmasıdır. Bunu belediye yapabilir, yapıp bize devredebilir” dedi.

“İRAN’A BİLE ADRES OLUR” 

Yapılacak bir çevre düzenlemesiyle ve sağlanacak yeni bir görüntüyle de çarşının uluslararası bir ilgiye erişeceğini belirten çarşı esnaflarından Apaydın, “Etrafındaki esnafla da anlaşma sağlanıp iyi bir çevre düzenlemesi yapılabilir. Mesela burada Şemsiyeli Sokak var, eskiden kimse buraya uğramazken yapılan farklı bir değişiklikle şimdi Van’da, hatta çevre illerde bilinen bir adrestir. Gelen giden bu sokağın adını anıyor. Ki bizim burada çok önemli gıda maddelerinin satışı yapılıyor, sadece bizi değil aynı zamanda üreticiyi de ilgilendiriyor. Burası aranan bir adres olursa gelen İranlı turistin ilk adresi olur, ilgi artar ve herkes kazanır.” diye konuştu. 

MÜŞTERİ DE AYNI GÖRÜŞTE

Çarşıda alışveriş yapan müşteriler de esnafın bu isteğine destek veren açıklamalarda bulunuyor.
Çarşıda oluşan farklı kokuların ve içi içe yapılan alışverişin kendilerini rahatsız ettiğini belirten bazı müşteriler, “Bir kere böyle bir çarşı Van’a yakışmıyor. Herkesin severek geldiği bir yer haline getirilebilir burası. Fiyatlar uygun diye geliyoruz, yoksa gelmeyiz, marketlerde alırız alacağımızı. Ayrıca çoğu kişi burayı bilmiyor, saklanmış bir yer gibidir, mutlaka burası bilinen bir adres haline getirilmeli” diye kaydetti.

Kaynak: Prestij Gazetesi - Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber