Van’da dün kitlesel bir kapalı salon toplantısı düzenlemek isteyen Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnisiyatifi’nin bu etkinlik Van Valiliği’nin kararıyla yasaklanmıştı.

Van Valiliği OHAL’i gerekçe göstererek bu yasaklamayı getirmişti.

Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnisiyatifi bu yasaklama kararına rağmen, PAK Van İl Teşkilatı’nda yerin dar olmasına rağmen, yoğun katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi.

PAK İl Teşkilatı’nda her odaya kurulan özel kamera-sinevizyon sistemiyle, daha geniş bir kesimin toplantıyı izleme imkanı sağlandı.

Toplantıya PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, PSK Genel Başkanı Mesut Tek, PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, siyasetçi aydın ve basın-yayın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, PSK Genel Başkanı Mesut Tek, PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantının moderatörlüğünü PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel yaptı.Toplantıda tüm konuşmacılar Kürtçe konuştu.

Van Valiliği’nin yasaklama kararını kınayarak sözlerine başlayan PSK Genel Başkan Yrd. Bayram Bozyel, Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnisiyatifi’nin oluşum süreci , önüne koyduğu yol haritası ve bugüne kadar yapmış olduğu etkinlik ve görüşmeler hakkında kısa bilgiler sundu.
 

ilk sözü PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak aldı.

Sertaç Bucak, Güney Kürdistan halkının yaşadığı trajediler, geçirmiş olduğu aşamalar referanduma gelinceye kadarki Bağdat Hükümetinin uygulamaları hakkında bilgilendirmelerde bulunduktan sonra, referandumun artık kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak öne çıktığına dikkat çekti.

Daha sonra söz alan PSK Genel Başkanı Mesut Tek ise, Bağdat ile Kürdistan Bölgesi arasındaki federal ortaklığın , Bağdat tarafında nasıl çiğnendiğine dair veriler sundu.

Tek ‘’Bağdat bir yandan Kürdistan Bölgesi’nin bütçesini keserken, memur ve pêşmerge maaşlarını ödemezken, IŞID’in egemenliğindeki Musul ve Telafer’deki tüm memurların maaşlarını IŞİD’e gönderiyordu. Peki tablo böyle ise, Güneyli kardeşlerimizin referandum kararı kadar meşru bir karar olabilir mi?’’ dedi.

Toplantıda son sözü PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik aldı.

Özçelik, ‘’PAK olarak, İnisiyatif olarak Güney Kürdistan’daki referandumu ve ‘Evet’’i kayıtsız-şartsız destekliyoruz’’ diyerek konuşmasına başladı.

Mustafa Özçelik, referandumun bir pazarlık aracı, takiye olmadığını, Kürdistan halkının varlığını devam ettirmesi ve kazanımlarını koruyabilmesi için yegane yol olduğunu söyledi.

Referandumun meşru ve demokratik bir araç olduğuna dikkat çeken Özçelik, referandum ve bağımsızlığın zorunluluğunu  4 temel parametreye bağladı:

1-Bağımsızlık Kürdistan halkının en meşru hakkıdır

2-Bölgede haritalar değişiyor

3-’’Irak’’ adında bir devletten artık söz edilemez

4- Bağdat Hükümeti Federal anayasayı çiğniyor,

140. Maddeyi uygulamıyor, Kürdistan’ın %17’lik bütçesi ile Pêşmerge bütçesini vermiyor. Kürdistan'ı bir ortağı olarak görmüyor.

Kürdistan halkının kapısına dayanan bu tarihsel fırsatı iyi okuyan Kürdistan Bölge Başkanı Sayın Mesud Barzani ve kararda imzası olan kesimlerin süreci iyi okuduklarını  söyleyen Mustafa Özçelik, ‘’Referanduma karşı çıkanlar aslında Kürdistan halkının meşru, demokratik iradelerinin ortaya çıkmasına karşı çıktıklarını görmüyorlar mı?

 Referandum’da ‘hayır’ oyu kullanacaklarını beyan edenler, aslında Kürdistan halkını açlıkla terbiye etmek, boğmak, esir almak isteyen, tüm kazanımlarını yok etmeyen isteyen bu sürece ‘Evet’ dediklerinin farkında değiller mi?’’ dedi.

‘’İç sorunlar çözülsün, sonra referandum yapılsın’’ diyenlerin aslında dünya devletlerinin çoğunluğunun, Kürdistan’ın yaşadığı sorunlardan daha derin sorunlar yaşadıklarını görmek istememektedirler’’ diyen Özçelik, bağımsızlığı var olan sorunların çözümüne daha elverişli bir zemin yaratacağını söyledi.

Güney Kürdistan’daki ekonomik, siyasi ve idari sorunların çözümü için mutlaka bir programın oluşturulması gerektiğini söyleyen Mustafa Özçelik, ‘’Ama referandum, iç sorunlara kurban edilememelidir’’ dedi.

Genel Başkan Özçelik, Güney Kürdistan’ın ekonomik potansiyeli ve idari tecrübesiyle, tüm sorunlarına rağmen,bağımsız bir devlet olma yeterliliğine sahip olduğunu söyledi.

‘’Dünyada hiçbir millet iç sorunlarını hallederek, devletleşmenin kurumlarını yaratarak devlet ilan etmemiştir. Zaten devletleşme de tam da milletleşmeyi tamamlamak, geliştirmek ve devletin kurumlarını geliştirmek, yenilerini oluşturmak  gibi temel bir misyona sahiptir’’

Bağımsız bir devletin tüm dünya Kürtlerinin bir kazanımı olacağına, tüm Kürdistan parçalarının özgürlüğüne daha elverişli bir zemin hazırlayacağına altını çizdi.

‘’Kuzey Kürdistan’da, Türkiye’de  ve dünyanın dört bir yanında, referanduma desteği artırmak, karşı olanları tarafsız hale getirmek en temel görevlerimizden biridir’’ diyen Mustafa Özçelik,  ’’Bağımsızlık referandumunda yüksek oranda ‘Evet’ oyu, aynı zamanda, Kürdistan’ın diğer parçalarında da Kürt ve Kürdistan sorununun barışçıl, siyasal, demokratik yol ve araçlar ile diyalog yoluyla çözümüne olan ihtiyaç ve fikri de  güçlendirecektir’’ Güneyli kardeşlerimizin yükünü hafifletecek, onları zora sokmayacak bir söylem, tutum ve yaklaşımla bu destekleme çalışmalarının yürütülmesinin gerektiğine’’ dikkat çekti.

Parti Genel Başkanlarının konuşmalarından  sonra, toplantı katılımcıların soru ve görüş bildirimleri ve verilen cevaplar ile  sona buldu.(VanEkspres.com)

Editör: Wan Haber