Bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu olan Vali Murat Zorluoğlu, 2017 yılında yapılan çalışmalar ve 2018 yılına ait projeler ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Van’da son bir yıl içerisinde çok şey değiştiğini ifade eden Zorluoğlu, “Bunu vatandaşlarımız da ifade etmektedirler ve hakikatten Van’da bir yıl içerisinde yapılan çalışmaların son 10 yıl içerisinde yapılamadığını söylüyorlar. Kentte uzun süredir gerçek anlamda bir belediyecilik hizmeti yoktu. Geçen yıl terör örgütlerine belediyelerin bir takım kaynaklar aktardığı, destekler sunduğu yönündeki somut göstergeler sonrasında belediyelerde yapılan değişimle Van halkı uzun bir süreden sonra gerçek belediyecilik hizmeti ile tanışmaya başladı” dedi.

Belediye yatırımları iki kat arttı

Belediyelerin temel hizmetlerinin yol, çöp, su ve kanalizasyon gibi hizmetler olduğunu ifade eden Vali Zorluoğlu, Van’dan örneklerle nasıl bir belediye devraldıklarını şu şekilde anlattı:
“2016 yılının sonunda nasıl bir Van teslim aldığımıza baktığımızda kanalizasyonunun yüzde 80’ni hiç arıtılmadan Van Denizi’ne verildiği bir şehir. Katı atığının Özalp yolunda vahşi şekilde depolandığı ve çevreye müthiş bir zarar verdiği yine büyükşehir olması hasebiyle eski köy yeni mahallelerin ilçeleriyle birlikte yollarının hala stabilize olduğu bir şehir devraldık. Biz görevi devralırken bütçemize baktık. 2016 yılında toplam bütçenin sadece yüzde 30 yatırıma ayrılmışken, 2017 yılı sonu itibarıyla biz bütçemizin yüzde 60’ını yatırımlara harcadık. Yine Van Gölü’nün kirletilmesine müsaade etmemiz mümkün değildi. Süratle ‘Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’ hazırladık. Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin özel destekleriyle kaynağını temin ettik. Önümüzdeki ay inşallah bunun ihalesini gerçekleştireceğiz. 2 yıl içerisinde bunu tamamladığımızda Van 2050 yılına kadar 1 milyon nüfusun atık suyunu arıtabilecek yeni teknolojilerle donatılmış bir atık su arıtma tesisine kavuşmuş olacak.”

“Bin kilometreye yakın yol yaptık”

Kentte ciddi bir yol problemi olduğunu aktaran Vali Zorluoğlu, 600’den fazla mahalle muhtarı ile bir araya geldiklerini belirterek, “Muhtarlarımızın talepleri arasında birinci sırada yol yer alıyordu. O yüzden bizler 2017 yatırım bütçemizin büyük bir bölümünü yola harcadık. Biz bu yıl Van merkez, ilçe ve mahallelerimizde 663 kilometre sıcak asfalt yaptık. Bunun üzerine 350 kilometre de sathi kaplamayı koyduğumuzda neredeyse bin kilometreye yakın bir yol yaptık. Bunu 2016 yılı ile karşılaştırdığımızda tam iki kat çalışma anlamına geliyor. Neredeyse 2017 yılında asfaltsız köy yolu bırakmadık. İnşallah 2018’de de buna devam edeceğiz. Hedefimiz 2019 seçimleri öncesinde yol meselesini bütünüyle çözmektir” diye konuştu.

“Katı atıktan enerji elde edecek proje hazır”

Vahşi çöp depolama alanı ile ilgili de projenin de hazır olduğunu ve 2018 yılının ilk ayında ihaleye çıkacaklarını akran Vali Murat Zorluoğlu, “Özalp yolunda bulunan mevcut çöp alanının rehabilitasyonu ve metan gazından enerji elde etme anlamında bir çalışmamız var. İnşallah yıl içinde bu yatırımımız da gerçekleşecek. Bu sayede insan sağlığını tehdit eden çöp alanı da modern bir yapıya kavuşmuş olacak. Onun dışında kent merkezinde çok önemli çalışmalar yaptık. Yeni caddeler açtık. Kötü durumda olan İki Nisan Caddemizi prestijli bir hale getirdik. İskele Caddemizi iki yön hali getirip genişletiyoruz. Cumhuriyet Caddemizde çalışmalar yapıyoruz. Hasanbey Caddemizi yeniden dizayn ettik. Şerefiye Caddemiz çok konforlu bir hale geldi. Bu çalışmalarımız devam edecek. Şehir merkezindeki trafik problemini çözecek yeni projelerimiz, yeni battı çıktılar ve yeni kavşak düzenlemeleri var. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu önemli bir husus daha var. O da şehrimizde kent meydanlarının olmamasıdır. Maalesef Van’da da bir şehir meydanımız yok. Buradan Vanlılara bir müjde olarak verelim şu anda eski belediye binamızın arka tarafında 20 dönümlük alanda kentsel dönüşüm hizmeti başlattık ve 2018 yılı içerisinde tamamlamaya çalışacağız. Orada şehrin tam kalbinde 20 dönümlük bir kent meydanı oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

Gençlere yönelik eğitim ve istihdam çalışmaları

Van’ın Türkiye’nin en genç nüfusa sahip ikinci ili olduğunu vurgulayan Vali Zorluoğlu, “Bu gençlere yönelik iki ayaklı bir çalışmamız var. Biri eğitim, biri istihdam. Eğitim noktasında özellikle akademik başarımızı yükseltmemiz gerekir. Bizler de bir proje hazırladık. İl merkezinde bizler ilçelerimizde ise kaymakamlarımız, üniversiteye hazırlanan gençlerimize uygun mekanlar hazırlıyoruz. İl merkezinde bizlerin açtığı merkezlerde bin 100, İpekyolu Belediyesinin açtığı merkezde 250 olmak üzere bin 350 gencimizi üniversite sınavlarına hazırlıyoruz. Hiçbir ücret almıyoruz ve gerekli kitap kaynaklarını kendilerine sunuyoruz. Yine bizler bu yıl içinde çoğu kırsal mahallemizde olmak üzere tam 240 okulumuzda onarım yaptık, yaklaşık 8 milyon TL’lik bir kaynağı bu işe harcadık. Önümüzdeki yıl da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanımıza yapılan dualara şahit oluyoruz”

“Sosyal belediyecilik anlamında ise vatandaşın gönlüne dokunan ve vatandaşla devletin kucaklaşmasına imkan sağlayan hizmetlere öncelik veriyoruz” diyen Zorluoğlu, şöyle devam etti:
“Eğitim çalışmalarımız bunun en büyük örnekleridir, ama onun dışında da kültür merkezlerimizde dezavantajlı gruplara yönelik çok çeşitli kurslarımız var. Yine 2 bin ailemize günlük sıcak yemek dağıtıyoruz. Yaşlı olan vatandaşlarımıza ulaşarak hem sağlık hizmetleri hem de diğer ihtiyaçlar noktasında kendilerine yardımcı oluyoruz. Elimizden geldiğince vatandaşlarımızla iç içe olma gayretindeyiz. Vatandaşlarımızın geri dönüşleri muhteşemdir. Tabi burada Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin özel destekleri söz konusudur. Bunları tek başımıza yapmamız mümkün değildir. Bize gelen kaynakları mümkün olduğunca doğru yerde ve en iyi şekilde kullanma gayreti içerisindeyiz. Bunun karşılığında da Van geçmişte görmediği büyüklükte yerel hizmetle buluşuyor. Gittiğimiz birçok yerde bizlere ve Cumhurbaşkanımıza yapılan dualara şahit oluyoruz.”

“Hiçbir zorluk bizleri bu görevimizi layıkıyla yerine getirme arzunuzdan alıkoyamaz”

“Belediye başkanlığı mı yoksa valilik mi daha zor?” Şeklindeki soruya ise Vali Murat Zorluoğlu, şu cevabı verdi:
“Valilik bizim mesleğimizdir. Kaymakamlıktan gelmeyiz. Burada belediye başkanlığı daha zordur. Şunun için zordur; devraldığınız belediye gerçek anlamda bir belediye değil. Yani kurumsal kapasitesi neredeyse hiç olmayan bir belediye. Dışarıdan hizmet alma yoluyla alınanların birçoğu tırnak içerisinde ‘Değer Ailesi’ denilen teröristlerle bağlantılı ailelerden alınan ve esasında orada çalışmak için değil, başka maksatlarla alınmış kişiler. Böyle bir kadro var elinizde, yönetici kadrosunu bütünüyle değiştirdiniz, yeni bir yönetim geldi ve onun zorlukları var. Ama ne olursa olsun hiçbir zorluk bizleri bu görevimizi layıkıyla yerine getrime arzunuzdan alıkoyamaz. Bizler tecrübelerimiz işin içine katarak vatandaşlarımızla da bütünleşerek ve vatandaşların da desteğini sürekli alarak, yerel hizmetlerde vatandaşlarımızın taleplerini alıyoruz. Onların taleplerini önceleyerek biz yolumuza devam ediyoruz.”(iha)

Editör: Wan Haber