Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin finanse ettiği, Milli Eğitim Bakanlığı Meslek ve Teknik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan,'Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Arttırılması Projesi' ile ilgili 'Eğitim Geleceğim' adlı konferans düzenlendi.
Novotel Zeugma Toplantı Salonunda yapılan konferansa, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yahya Şahan, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Müdürlüğü Grup Başkanı Sennur Çetin, Kanaat Önderi Eyüp Özcan, İşadamı İnal Aydınoğlu, İşadamı M. Reşit Göğüş'ün yanı sıra çok sayıda veli ve öğrenci katıldı.
Kız çocuklarının okumaları için ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiklerini belirten Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Böyle bir toplantının ilimizde yapılıyor olmasından üzüntü mü duyalım sevinelim mi buna hep birlikte karar verelim. Tabi gönül arzu ederdi ki böyle bir toplantının Gaziantep'te yapılmasına ihtiyaç duyulmasın. Bu toplantının amacı; okula gitmeyen kız çocuklarımızın okula devamını sağlamak, velileri, aileleri, toplumu bu konuda bilinçlendirmektir. Demek ki okula gidemeyen bir hayli kız çocuğumuz var. Türkiye genelinde 8. sınıfı bitirip 9. sınıfa devam etmesi gereken yaklaşık 80 bin civarında kız öğrencimiz okula gidemiyor veya aileleri tarafından gönderilmiyor. İlimizde bu rakam 5 binin üzerinde. Tabi ki 5 bin rakamı çok büyük bir rakam. Bugün Karkamış ilçemizin ve Yavuzeli ilçemizin nüfusundan daha fazla kız öğrenciyi biz okula göndermiyoruz. Ama sene başından beri arkadaşlarımızın, özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çalışan arkadaşlarımızın, ilçe kaymakamlarımızın yaptığı çalışmalar sayesinde bu rakam 2 bin 500 kişiye kadar indirilmiş. Hedefimiz son kız çocuğumuz okula devam edene kadar bu kampanyayı desteklemek. Gönül arzu ederdi ki bütün kadınlarımız üniversiteyi bitirsin. İyi eğitim alsın. Bütün kadınlarımız bir meslek sahibi olsun. Hem kendilerini kurtarsınlar hem de yetiştirecekleri çocuklarını ona göre bilinçli olarak yetiştirebilsinler. Ülkeye faydalı bireyler haline getirebilsinler" dedi.
Kadınların çalışma hayatlarına neden katılmaları konusunu da anlatan Vali Ata, "Bu gün kişi başına düşen milli gelirimiz 10 bin doların biraz üzerinde. Türkiye'de çalışma hayatına katılan kadınlarımızın sayısını nüfusa oranladığımız zaman yeterli olmadığını görüyoruz. Yapılan hesaplamalara göre eğer kadınlarımızın tamamı çalışma hayatına katılmış olsa, bugün kişi başına düşen milli gelirimiz 15 bin dolara ulaşacaktı. Buradaki aileler eminim kendi çocuklarının iyi bir eğitim alıp ilerde bir doktor, mühendis, öğretmen, hakim, savcı veya bir başka meslek sahibi olup kendi ayakları üzerinde durmasını en az bizim kadar istiyorlardır. İlçe kaymakamı arkadaşlarımız vakıflara destek oluyorlar. Çocukların okula gidiş-geliş masraflarını karşılıyorlar. Diğer taraftan ailelere yardımcı oluyorlar. Ben bundan sonra prensip olarak kız çocuğunu okula göndermeyen ailelere asla sosyal yardım ve dayanışma vakfından yardım yaptırmayacağım. Bunu tüm ailelerin bilmesini istiyorum. Kız çocuklarını okula gönderenlere de her türlü imkanı sağlayacağız" diye konuştu.
Okul hayatına maddi problemler nedeniyle devam edemeyen ancak proje kapsamında eğitim hayatına tekrar kavuşan Rukiye Bilen adlı öğrenci ise okul hayatında çok başarılı olduğunu kaydederek, "Ailevi sorunlar ve maddi durumumuz nedeniyle okul hayatıma devam edemedim. Çok başarılı bir öğrenci olduğum için Anadolu Lisesini kazandım. Ama ailem gönderemedi. Bu durumdan dolayı babama çok kızmıştım. Ama Milli Eğitim Müdürlüğü bizi araştırdı ve buldu. Milli Eğitim Müdürlüğü ve hocalarımızın sayesinde yeniden eğitim hayatıma kavuştum. Bu çok güzel bir duygu. 12 arkadaşımla beraber okul hayatına tekrar başladım. Şimdi Şahinbey Belediyesi İmam Hatip Lisesinde okuyorum. Hocalarım tarafından sevilip sayılıyorum. Derslerimde de çok başarılıyım. Bize bu emekleri harcayan ve bizi bu zamanlara getiren herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
(ÖK-ÖK-Y)

20.02.2013 14:06:36 TSI

Editör: Wan Haber