Ulusal Gençlik Parlamentosu kuruluşunun 10'uncu yılında Diyarbakır'da toplandı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Kent Konseyi ve Gençlik Meclis'inin daveti üzerine Ulusal Gençlik Parlamentosu kuruluşunun 10'uncu yılında Diyarbakır'da toplandı. Diyarbakır Dedeman Otel'de Türkiye'nin 53 ilindeki Ulusal Gençlik Parlamentosu'nun 120 üyesinin bir araya geldi. Önce "Dünden Bugüne Ulusal Gençlik Parlamentosu"nu anlatan bir film izlendi. Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz ile Engelli, Spor Meclis bileşenlerinin konuk olarak katıldığı toplantıda 53 ilden gelen 120 genç kendini tanıttı. Baydemir de kendisini, "Diyarbakır'ın genç başkanı ve Gençlik Meclisi'nin gönüllü çalışanı" olarak tanıtması gülüşmelere neden oldu. Tanışmalardan sonra "Karar Alma Süreçlerinde Gençlik Katılımı" konulu koordinasyon toplantısının açılış konuşmaları yapıldı. Diyarbakır Gençlik Meclisi Sözcüsü Berçem Akbey, iletişimlerinin ve alınan kararların barış sürecine ve Türkiye'nin sosyal dokusuna vereceği katkının büyük önem taşıdığını söyledi. Üst düzeyde yürütülen psikolojik savaşın özellikle gençleri derinden etkilediğini belirten Akbey, gençlerin; kaosun olmadığı, insanların düşüncelerini, dillerini ve inançlarını özgür bir şekilde ifade edebildiği çağdaş bir ülke istediklerini ifade etti. Akbey, "Demokrasi kendin için istediğin hakları başkaları için de istemekse ancak bu bilinç, özgürlüğün var olduğu ortamlarda filizlenir. Bizim de hedefimiz böyle bir ortamı yaratmaktır" dedi.

BAYDEMİR'DEN GENÇLİK MECLİSİNE TEŞEKKÜR
Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, 21. yüzyılda yerindenlik, yerinden yönetim ve eşgüdümün yükselen değer haline dönüştüğünü vurguladı. Uyguladıkları projelerin yüzde 70-80'inin Yerel Gündem 21 Kent Konseyi'nin onayı ile hayata geçirdiklerini dile getiren Baydemir, bunun katılımcı demokrasi açısından katedilmiş önemli bir aşama olduğunu kaydetti. Kuruluşundan bu yana Ulusal Gençlik Parlamentosu'nun yürüttüğü çalışmalara ve bu konuda çaba gösterenlere teşekkür eden Baydemir, Diyarbakır Gençlik Meclisi'nin çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi. Gençlik Meclisi'nin bilişim akademisi oluşturduğunu, Diyarbakırlı dezavantajlı gençlerin bilgisayarla tanıştığını anımsatan Baydemir, çabalarından dolayı Gençlik Meclisi'ne teşekkür etti.

"KARDEŞ KAVGASI YERİNE KARDEŞ BULUŞMASI"
Kendilerinin de birbirini tanımak ve dokunmak konusunda eksiklikleri bulunduğunu belirten Baydemir, "Bugün tüm Türkiye gençlik temsilcilerinin Diyarbakır'a, Diyarbakırlıya, biri birimize dokunuş günü olsun. Onurlu bir barışı ve kardeşliği inşa etmek hepimizin ödevi olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. Aynı gök kubbenin altında aynı atmosferi teneffüs ettiklerini vurgulayan Baydemir, "Emin olun ki; bu kardeş kavgası haddinden fazla uzun sürmüştür. Artık kardeş kavgasının yerine kardeş buluşması, kardeş kucaklaşması, kardeş helalleşmesi bu ülkede, bu ülkenin bütün insanları arasında gerçekleştirmemiz gerekir. Herkesin farklı ama herkesin eşit olabileceği bir birlikteliği nasıl başarabileceğimizi Türkiye'ye ve bizden yaşça daha büyük olanlara gösterelim. Dezavantajlıların üniversitesine dönüşen Sümerpark Ortak Yaşam Alanı deneyimini yaşadığınız kentlere de aktarmanızı rica ediyorum. Çünkü sosyal hizmet politikamız bir barış ve birlikte yaşam politikasıdır" dedi.

"DİLEKLERİNİZDEN BİR TANESİ DE BARIŞ OLSUN"
Gençlere Diyarbakır'ı gezmelerini öneren Baydemir, gezilecek yerleri anlatırken de şöyle konuştu:
"Dağkapı Meydanı'nda gök kubbeye bakın. Gazi Caddesi'nden yani eski Bağdat Caddesi'nden yürüyerek ilerleyin. Yorulduğunuzda Hasanpaşa Hanı'nda bir Osmanlı kahvesi için. Şekeri tamamen size bırakıyorum. Ulu Cami'yi görmeden, avlusunu da gezmeden Diyarbakır'dan ayrılırsanız size gücenirim. Ulu Cami'yi gezdikten sonra mutlaka Hasanpaşa Hanı'na uğrayıp bir melengiç kahvesi için. Melengiç kahvesi de Kürt kahvesi diyorlar. Mutlaka Dengbej Evi'ne uğrayıp Küçük Şakiro'dan bir parça dinleyin. Hemen akabinde Yenikapı Sokak içinden 8 bin yıllık tarihte yolculuğa çıkın. Dört Ayaklı Minare'nin altından geçin. Ve geçerken dilekler tutun. Dileklerinizden bir tanesi de barış olsun. Dört Ayaklı Minare'den Ortadoğu'nun en büyük kilisesi olan Surp Giragos Kilisesi'ne mutlaka uğrayın. Oradan da Keci Burcu'na çıkın. Keci Burcu'ndan Dicle Nehri'ne ve Hevsel Bahçeleri'nin seyrine dalın. Hevsel Bahçeleri'nin seyrine daldığınızda ülkenin geleceğinin aydınlık ve umut olduğunu görme imkanına sahip olacaksınız."
Konuşmaların ardından İzmir'den gelen Ulusal Gençlik Parlamentosu üyesi Fevzi Gençpınar, Baydemir'e bir Ödemiş Efesi heykelciği armağan etti. Gençlik Parlamentosu daha sonra Baydemir'le bir hatıra fotoğrafı çektirdi.
(ÜN-YRT-AŞ-Y)

01.02.2013 16:43:49 TSI

Editör: Wan Haber