Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Emin Ucuz, Afrika'daki büyümenin dikkat çekici olduğunu ve dünyanın gözünü bu kıtaya çevirdiğini belirterek, Türkiye olarak bu gelişmelere seyirci kalmanın mümkün olmadığını söyledi.
Dünyanın gelişmekte olan önemli pazarlarının başında gelen Afrika, Türk ve Arap işadamlarının da dikkatini çekiyor. TURAB Genel Başkanı Emin Ucuz, bu ülkelere yönelik aktif işbirliği çalışmalarını olumlu bulduklarını ve desteklediklerini açıkladı.
29 ülke ile işbirliğini geliştirme amacıyla 2003 yılında yola çıkan TURAB'ın ilgi alanındaki Afrika ülkelerinin Mısır, Libya, Fas, Tunus, Cezayir, Sudan, Somali, Djibuti, Mauritanya ve Komor Adaları'na yönelik çalışmaları olduğunu söyleyen Ucuz, "İlişkilerin gelişmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi. DEİK Türk-Afrika Ülkeleri İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın, Güney Afrika Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Numan Olcar ve Etiyopya Fahri Konsolosu Bülent Elbeyli'nin de TURAB üyeleri olduğunu anımsatan Ucuz, güvenlik ve barış istikrarı için büyük çaba sarf edilen Afrika'da, kalkınma ve refaha giden yolda Türk iş dünyansa önemli görevler düştüğünü söyledi. Afrika'daki büyümenin dikkat çekici olduğunu ve dünyanın gözünü Afrika'ya çevirdiğini işaret eden Ucuz, "Dünyanın en fakir en sorunlu kıtası Afrika, üstelik dünyaya bir o kadarda fırsatlar sunarken bizlerin seyirci kalması imkansız. 2050'de nüfusun 2 milyar olması beklenen Afrika'ya açılım, büyüme planlarımızın içinde üst sıralarda olmalı. Hükümetimizin bu anlayışı doğrular nitelikteki kara kıtaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 300 işadamı ile birlikte çıkarma yapması memnuniyet vericidir" diye konuştu.
Afrika ilgisinin Türkiye'nin dış ticaret rakamlarına yansıdığını kaydeden Ucuz, şöyle devam etti; "Oldukça düşük seviyedeki ikili ticari ilişkiler AK Parti iktidarında 5 kat arttı. Afrika kıtasında ki doğal kaynaklardan ziyade stratejik hedeflerimiz içinde işbirliğinin gelişimi önemli. Örneğin bu kıtanın desteği BM'deki oy potansiyeli açısından da önem arz ediyor. Ekonomik bakımdan ise ilk planda Afrika piyasasına kendi ürünlerimizi kazandırmamız önemli. Unutmayalım ki ortak tarihimizde sömürgecilik geçmişinin olmaması, doğal kaynaklar yerine barışçı bir arabuluculuk rolü arayışındaki Türkiye'nin, Afrika ülkeleri açısından ilginç bir ortak olabileceği gerçeği bizim için önemli bir avantaj."
Yeni dönemde TURAB'ın başta ilgi alanındaki ülkeler olmak üzere Afrika kıtasına yönelik çalışmalarının artarak devam edeceğini dile getiren Ucuz, ticari ilişkilerin yanı sıra diplomatik ve sosyal bağları güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Afrika ülkeleri ile gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.
(HSK-Y)

14.01.2013 11:19:25 TSI

Editör: Wan Haber