'Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programı' kapsamında Kocaeli'ye gelen Tunus İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Kocaeli'yi gezdi. Kentteki içmesuyu ile atıksuyu sistemlerini tek merkezden elektronik ortamda kontrol ve kumandasının sağlandığı SCADA sistemleri hakkında bilgi alan heyet Bilim Merkezi'ni gezdi. Konuk idareciler Plajyolu Atık su arıtma tesisini gezerken şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Aralarında birçok belediyenin üst düzey teknik müdürlerinin olduğu Tunus heyeti, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun Tunus'a yaptığı ziyareti ardından Kocaeli'ye geldi. Sabah Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan sunumların ardından kentteki hizmetleri yakından görme fırsatı buldu. Heyet ilk olarak yapımı hızla süren Seka Kağıt Müzesi ve Bilim Merkezi'ne geçti.
Seka Alanı içindeki bölgede kurulacak Seka Bilim Merkezi ve Kağıt Müzesi'ni dolaşan Tunuslu konuklar eskiden fabrika binası olarak kullanılan yapılara uygulanacak projelerden bilgi aldı. Çalışmanın işleyişi hakkında da yetkililere sorular soran konuklar 13 bin 500 metre alana sahip Kağıt Müzesi ve 10 bin metre karelik kapalı alana sahip Bilim Müzesi'nin dünya çapında bir çalışma olacağı görüşüne vardılar.
Ardından İSU Genel Müdürlüğü Hizmet Binası'na geçen Tunuslu idareciler burada Scada Sistemleri hakkında bilgiler aldı. Tunuslu konuklar kentteki içmesuyu ile atıksuyu sistemlerini tek merkezden elektronik ortamda kontrol ve kumandasının sağlandığı sisteminin çalışmasını yerinde gördü. Büyükşehir Belediyesi'nin bu tarz bir önemli çalışma ile çevreye ve insanına ne kadar değer veren bir kurum olduğunu gördüklerini ifade eden yabancı konuklar yapılan sistemi kendi ülkelerinde de yapmak için neler gerektiği konusunda yetkililerden bilgi aldılar.
Son olarak Plajyolu Atık Su Arıtma Tesisi'ne geçen konuk yetkililer gördüklerine inanamadılar. Devasa görünümü ve kentin önemli bir bölümünün atık sularının arıtıldığı tesiste hiçbir kokunun olmadığını belirten Tunuslu konuklar tesisi takdir edilecek bir çalışma olduğunu aktardılar. Sousse Belediyesi Çevre Müdürü Hamadi Kstsibi Kocaeli'nin alt yapısının çok gelişmiş ve sağlam olduğunu dile getirerek "Özellikle yollar çok bakımlı, bütün sinyalizasyon panoları yerli yerinde, kent çevresel anlamda çok bakımlı" ifadelerini kullandı. Konut heyet Kocaeli Büyükşehir ile ikili işbirliğine her zaman hazır olduklarını tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade etti.
(MA-MA)

30.01.2013 11:02:07 TSI

Editör: Wan Haber