Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık'ın başkanlığında 'Tarihi Kentler Birliği' toplantısı yapıldı.
Valilik B toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Tarihi Kentler Birliği'nden Çekül Vakfı Danışmanı Yüksek Mimar Ayşe Nuvit Bayar, Çekül Vakfı Danışmanı (NDR Şirket Sahibi) Grafik Tasarımcısı Nadir Mutluer, Yüksek Mimar Yuvacan Atmaca, İletişim-Halkla İlişkiler Uzmanı Melis Baydur, Elektronik Mühendisi Ozan Mutluer, İl Özel İdaresi çalışanları, belediye kent tasarım ofisi ve etüt proje çalışanları katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Dr. Recep Kızılcık, Trabzon'un marka kent olma yolunda emin adımlarla yürüdüğünü belirterek "Bugün Trabzon için, belediyemiz ve Çekül Vakfı ile ortaklaşa yürüteceğimiz bir projenin startını vermek üzere toplanmış bulunuyoruz. Başbakanımızın da ifade ettiği gibi bizim hem turizmimiz hem de dış politikada sıkça üzerine dayandığımız ana eksenlerden kültür, tarih ve medeniyet algımız için önemli bir adım atıyoruz. Bunun temelini teşkil eden ana unsurlardan bir tanesi de tarihi, kültürel ve sosyal değerlerimizdir. 4 bin yıllık kadim şehir Trabzon'da hem sosyal yaşamın parçaları olan ve insanın hayatını kolaylaştıran eserlerin sergilenmesini, hem kültürel varlıkların sergilenmesini, hem de medeniyet zenginliğimizin insanlık ile paylaşılmasını sağlamak için kurulacak olan kent müzesini çok önemsiyoruz. Uzmanlarımızın yönlendirmesi, teknik danışmanlarımızın görüş ve öneri ile Eski Merkez Bankası'nın kent müzesi olarak tasarlanması kararını aldık. Alternatif turizm merkezi olma iddiasında ve kapasitesine sahip olan Trabzon'umuza bir ilki kazandırmış olacağız" dedi.
Kent Müzesi'nin yerel seçimlerden önce vaat ettiği 61 projesi içinde yer aldığını ifade eden Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu "Trabzon'a bir kent müzesi kurmak için tarihi bir bina olan eski belediye binasını ve diğer başka binaları değerlendirmiştik. Ancak Sayın valimiz bu konuda bize çok önemli bir destek verdi. İl Özel İdaresi kullanımımda olan Eski Merkez Bankası binasını bize devretti. Bu bina tescilli bir binadır. Bizde Mahmut Goloğlu kültür merkezini, il özel idaresi desteğiyle orada yürütülen sanat faaliyetleri için kendilerine tahsis ettik" diye konuştu.
Çekül Vakfı'nın tarihi kentler birliği konusunda çok tecrübeli olduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu, "Türkiye'deki kent müzelerini kurdular. Şehrimize yardımcı olmalarına karar verdikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz. Kent müzesini Trabzon'umuza kazandırmak için ilgili protokolleri valiliğimizle, il özel idarimizle, sayın valimiz Kızılcık'ın tensipleriyle başlatmış bulunuyoruz. Trabzon'a, Trabzon ve dünya kültür sanatına hayırlı olsun diyoruz" ifadelerini kullandı.
(BK-ÖS-Y)

12.02.2013 12:18:23 TSI

Editör: Wan Haber