Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ekipleri, lise son sınıf öğrencileri ile bir araya geldi. Toplum Destekli Polis Şube Müdürü Kayhan Çetin, polisin yetki ve sorumlulukları ile nasıl polis olunabileceği konusunda öğrencilere bilgi verdi.
Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ekipleri Cumhuriyet Anadolu Lisesi son sınıf öğrencileri ile bir araya geldi.
Toplum Destekli Şube Müdürü Kayhan Çetin, polisin yetki ve sorumlulukları hakkında öğrencilere bilgi vererek "Sosyal ve genel düzenle ilgili kanun, nizam ve emirlerin yapılmasını sağlayan, suçu oluşundan evvel önleyici tedbirler alan polise idari polis denir İdari polise, eskiden düzenlik ve zabıtaya mania polisi denirdi İdari polis, önleyici, koruyucu ve yardım edici görevleri yapmak için suç oluşturan unsurları göz önüne alarak o mahalde merkez, karakol, nokta, devriye ve motorlu ekipler kurar. Yurt içine zararlı kişi ve maddelerin girmemesi için giriş kapılarında gerekli kontrolleri yapar, umuma açık yerlerde suçların oluşmaması için tedbirler alır Ruhsatsız silahları yakalamak için aramalar yapar, genel ahlaka uygun olmayan hareketleri önler Açılması izne bağlı yerlerden izinsiz açılanları kapatır Halkı rahatsız edici hareketlerin olmamasını sağlar. Toplu hareketlerin, gösteri yürüyüşlerinin, grevlerin kanun içerisinde devamını sağlar. Sarhoş, alil ve acizlerin yardımına koşar, terk edilmiş çocukların ilgili müesseselere yerleştirilmesine dair hizmetleri yapar. Sinema, tiyatro gibi yerlerdeki toplu çıkışlarda suçların oluşmasını önler ve bunun dışındaki diğer önleyici zabıta hizmetlerini görür İdari kolluğun en belirgin özelliği, önleyici nitelikte olmasıdır İdare, kanunların suç saydığı fiillerin oluşmaması için önceden bazı önlemler alır ve uygular. Emir ve yasaklar koyar, gerektiğinde kuvvet kullanarak bu faaliyetleri engeller. Eğer olmuşsa devamına engel olarak kamu düzenini sağlamış olur ve düzenin devamlı olmasını temin eder İdari kolluk, kural olarak suçluları izleyici, delilleri toplayıcı değil, düzenleyici, önleyici ve durdurucudur" dedi.
Şube Müdürü Çetin, daha sonra polislerin görevlerini slaytlarla ve kısa filmlerle anlattı. Program soru cevap kısmı ile son buldu.
(AY)

20.02.2013 17:53:31 TSI

Editör: Wan Haber