Samsun'un Tekkeköy ilçesinde, İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Tekkeköy Belediyesi işbirliğiyle "Küçük ve Büyükbaş Hayvan Kesimi Kursu" açıldı.
Teorik eğitimleri Tekkeköy Belediyesi Eğitim Kültür Merkezi'nde sınıf ortamında sürdürülen kursa ilerleyen günlerde mezbahane de uygulamalı olarak kurban kesiminin incelikleri anlatılarak devam edilecek. Kursiyerlere başta hijyen koşulları, kesim yeri hazırlama, hayvan kesimi, deri yüzme, iç organlarının çıkartılması, etlerin parçalanması ve derinin muhafaza edilmesi gibi konularda eğitimler verilecek. Bunun yanında hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı hastalıklar hakkında da kursiyerlere bilgi aktarılacak. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyerler 'kurban kesim belgesi' almaya hak kazanacak. Kursiyerleri eğitim alanında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Bekir Öztürk ziyaret etti. Öztürk, "Kesicilerin isteği üzerine başlatmış olduğumuz kurs sayesinde sertifikalı ve kanunlara uygun Avrupa standartlarında kesiciler yetiştiriyoruz. İlerleyen günlerde yapılacak kanuni düzenlemelerle bıçağı eline alan herkes hayvan kesemeyecek belge şartı aranmaya başlanılacak. Bu ve bu gibi kursların önemi de artacak. Bundan sonrada vatandaşların başvurularına göre kurumlarla işbirliği içinde yeni kurslar açmaya devam edeceğiz" dedi.
Kurs öğretmeni Veteriner Hekim İsmet Karabayır ise kursiyerlerin ilgisinden memnun olduğunu belirterek, "Bu programı başarı ile tamamlayan ve belgesini alan kişi kendi evinde bu işleri yaparak ailesine katkıda bulunabileceği gibi, çevresindeki diğer ihtiyaç sahiplerinin bu türden işlerini yaparak da kazanç temin edebilir. Özellikle Kurban kesim vakalarında karşılaşılan kazalar bu tür kurslarla azaltılabilir" diye konuştu.
Karabayır ayrıca, pasaportsuz ve veteriner sağlık raporu olmayan hayvanların kesimlerinin önleneceğini, kesimlerde hijyenin önemi ile birlikte kursiyerlerin günlük yaşantılarında her zaman karşılaşabileceği hayvanlardan insanlara gıda ve diğer etkenlerle bulaşabilen mikrobik ve paraziter hastalıklar konusunda da duyarlı hale geleceğini sözlerine ekledi.
(SAM-SLH-Y)

06.01.2013 15:25:56 TSI

Editör: Wan Haber