Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 2013 yılında tarihi mekanların restorasyonu için 13 milyon TL'lik kaynak bulunduğunu belirterek, bu kaynağı belediye başkanları ile paylaşmaya hazır olduğunu bildirdi.
Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 2013 yılının ilk toplantısını Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun başkanlığında gerçekleştirildi. Güzeloğlu, İl Özel İdaresi'ndeki toplantıda Mersin'deki gelişmeler ile kısa ve uzun vadeli hedefleri anlattı. Mersin il genelindeki tarihi mekanların restorasyonu için bu yıl ciddi kaynak dağıtacaklarını vurgulayan Güzeloğlu, Valilikçe hayata geçirilen 'Tarihe Gülümseyen Mersin' projesi kapsamında, tarihi mekanların yeniden düzenlenerek kullanıma konu edilmesi noktasında projeler beklediğini söyledi. 2013 yılında restorasyon çalışmaları için 13 milyon TL'lik kaynak olduğunu bildiren Güzeloğlu, toplantıya katılan belediye başkanlarına seslenerek, "Bu kaynağı yerel yönetimlerle paylaşmaya hazırım. İlçelerdeki tarihi mekanları tekrar ayağa kaldırmak için gerekeni yapın. Bu yıl ciddi kaynaklar dağıtacağız. Pastadan pay almak isteyen belediye başkanlarına kolay gelsin. Gereken kaynağı Valilik bünyesindeki Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu'ndan (KUDEB) tahsis edeceğiz" dedi.
Mersin için 2013 yılı içerisindeki en önemli gelişmenin Akdeniz Oyunları olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Akdeniz Oyunları ile bünyesinde dünya kenti kimliğini barındıran Mersin, kültürlerin buluştuğu büyük bir kent olarak öne çıkmaktadır. Akdeniz'in incisi Mersin, ülkemizin uluslararası alanda gerek stratejik gerekse ekonomik ilişkiler bağlamında önemli bir merkezdir. 20 milyar doların üzerindeki dış ticaret hacmi ile ülkemizin İstanbul'dan sonra en önemli dış ticaret kenti olan Mersin, rekabet edilebilirlikte Türkiye'nin en büyük 7'nci kentidir. 81 il arasında kamu harcamalarından daha fazlasını kamuya aktaran bir kent olan Mersin, 2013 ve 2023 hedefleriyle Türkiye'de ilk kez bölgesel inovasyon stratejisini hazırlayan, kalkınma sürecinde öncelikli sektörlerini belirleyen, bu doğrultuda lojistik, tarım ve turizm master planlarını tamamlayan kent konumundadır. 1/100 binlik çevre düzeni planının hazırlanması çerçevesinde her ilçemize gideceğiz. Konunun uzmanlarıyla da Mersin'in 2023 yolculuğunda gelecek yönelimli bir bakış açısını ortaya koyacağız" diye konuştu.
Kalkınmada teknolojinin önemi üzerinde de duran Güzeloğlu, Mersin Teknopark içerisinde 'Teknoloji Transfer Ofisi' kurulduğunu anımsatarak, ofisin sanayici ile bilim insanları arasında köprü olacağını, üreticilerin üniversitelerle işbirliklerini daha aktif hale getirmelerini beklediklerini kaydetti. Tarımsal kapasitede Mersin'in bir yeryüzü cenneti olduğunun altını çizen Güzeloğlu, "İlimiz modern bir üretim altyapısına sahipken, 2023 hedeflerine orantılı 4 ana temanın konuşulması gerekiyor. Bunlar Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markadır. Bu 4 temel evreyi hedef alıp gerçekleştirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.
Toplantıda turizm çalışmalarına ilişkin de bilgiler veren Güzeloğlu, Erdemli ilçesindeki Kızkalesi'nin ışıklandırma çalışmalarının tamamlandığını dile getirdi. Tarsus'ta da gözle görülür çevresel düzenlemeler yapacaklarını aktaran Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Kaleleriyle Türkiye'nin en özel kentlerinden olan Mersin, UNESCO mirası Alahan Manastırı ve diğer tarihi güzellikleri ile birlikte turizm merkezidir. Eksiğimiz Aynalıgöl Mağarası dahil diğer güzelliklerin tanıtımının yeterince yapılamamasıdır. Bu noktada da gerekli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Kuş Cenneti'ni de kısa bir süre sonra uydudan izleyeceğiz. Kayak turizminin merkezi olmaya aday Karboğazı'na ise ciddi bir ivme kazandırılacaktır."
Konuşmasında doğal afetlerin verdiği zararlardan da söz eden Güzeloğlu, ilçe ve belde belediye başkanlarını dere yataklarına ev yapılmaması konusunda uyardı.
(KYM-Y)

05.01.2013 10:47:50 TSI

Editör: Wan Haber