Şanlıurfa'da görev yapan tarih öğretmeni Şaban Şenateş, 18 yıl çalışma sonucunda, 50 bin kelimeden oluşan Zazaca sözlük hazırladı.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde tarih öğretmenliği yapan Şaban Şenateş, 1995 yılından bu yana yaptığı çalışmalar sonucunda 50 bin kelimeden oluşan "Vajekano Dimili" isimli Zazaca sözlük hazırladı.
18 yıl boyunca düğünlerde, taziyelerde, toplantılarda kelimeleri tespit eden Şaban Şenateş, yanında bulundurduğu küçük defterlere not ederek bugün toplamda 50 bin kelimeyi bulan sözlüğünü hazırladı.
Tarih öğretmeni Şaban Şenateş, "Henüz üniversitedeyken girmiş olduğum çeşitli konferans ve panellerde Kürt meselesi, Zaza meselesi ile ilgili problem meydana geldiğinde; 'Zazaca'nın suni bir dil olduğu, aslında bir dil olmadığı, Zazaca ve Kürtçe'ye ait yaklaşık 2 bin 500 kelimeden sadece 500 kelimesinin Zazaca'ya ait olduğu, diğer kelimelerin bir kısmının Ermenice, bir kısmının Farsça, bir kısmının Türkçe, bir kısmının Arapça'dan alındığı' iddiası vardı. Bulunduğum toplantıda bunlar gündeme gelince şahsen çok üzüldüm. Verilen örnekler de cidden yanlıştı. Üniversiteyi bitirir bitirmez dedim ki; 'ben bunu fiilen tekzip edeceğim' ve 1995 yılında göreve atandıktan sonra görevimin yanı sıra bu alanda çalıştım. 1995'ten bu yana Zazaca sözlük üzerine çalışıyorum, bunun yanı sıra 'Zazaca deyimler sözlüğü', 'Zazaca atasözleri', çeşitli hikayeler, masallar, bilmeceler, bulmacalar bunlarla ilgili yaptığım çalışmalar ve yine basılmamış birçok makalem bulunmakta" ifadelerini kullandı.
18 yıl boyunca geceli gündüzlü çalışarak bu çalışmayı yaptığını belirten Şenateş, "Ben bir roman yazmış olsaydım, belki şimdiye kadar 10-15 roman yazmış olabilirdim. Fakat zor olan bir çalışma alanı tercih ettim" dedi.
Yaptığı çalışmanın yaklaşık bir-bir buçuk yıl sonra biteceğini söyleyen Şenateş, yaptığı çalışmalardan çeşitli akademisyenlerin, meslek gruplarının ve öğrencilerin yararlanabileceğini kaydetti.
(BY-SO-Y)

12.01.2013 15:46:14 TSI

Editör: Wan Haber