Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, "DSİ'nin yaptığı çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Böyle giderse sulama kanalı çalışmaları 20 yılda bitmez" dedi.
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, Çarşamba Ovası'nda yapılması planlanan sulama kanalı ve hava koşullarının ürünlere verdiği zarar ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Güngör yaptığı açıklamada, "Çarşamba Ovası'nda bugüne kadar sulama kanalının yapımına geç kalınmıştır. DSİ'nin yaptığı çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Böyle giderse sulama kanalı çalışmaları 20 yılda bitmez. Salıpazarı bölgesinde bulunan sağ sahil çalışmaları devam ediyor. Sol sahil kesiminde ise daha bir kazma bile vurulmadı. Çalışmaların biran önce hızlanması gerekiyor" diye konuştu.
Güngör açıklamalarının devamında çiftçilerin kendi imkanlarıyla sondaj çalışması yaptığını ve bu yolla sulama yaptıklarını ancak yeni çıkan yasa ile birlikte açılan sondajlara da su saati takılacağını söylerken, "Bu yasa özelliklede çeltik üretimi yapan çiftçileri olumsuz etkileyecek. Çiftçi ürününden pek fazla bir şey kazanamadığı gibi şimdi de kendi imkanlarıyla çıkardığı sondaja para ödeyecek. Çiftçinin efendiliği kalmadı" şeklinde konuştu.

ÜRÜN ZARAR GÖREBİLİR
Olumsuz hava koşullarının ürünler üzerindeki etkisi ile ilgili bir açıklama yapan Güngör, "Hava koşullarının olumsuz gitmesi sonucunda çiftçilerin ürünü zarar görüyor. Özellikle fındık bu aylarda çiçek vermeye başladı. Sıcak havaların arkasından soğuk hava gelip don yaparsa, ürünler zarar görür. Bununla ilgili çiftçilerin alabileceği tek önlem 'TARSİM' adı verdiğimiz tarım sigortasıdır" açıklamasında bulundu.

ÜRETİCİYİ TEMBELLİĞE TEŞVİK
Fındık üreticilerine verilen tarım desteğinin üreticileri tembelliğe teşvik ettiğini dile getiren Güngör şöyle konuştu: "Tarım desteği tembelliğe teşviktir. Fındık üreticilerine dönüm başı 150 TL destek parası ödeniyor. Bu desteğin geçtiğimiz yıl sona ermesi beklenirken, 3 yıl daha uzatıldı. Alternatif çözümler bulunmadığı sürece bu destek uzun bir süre devam edebilir. Yüksek kesimlerdeki çiftçilerimiz fındıktan başka bir ürün üretemiyorlar."
(EŞ-SLH-Y)

13.02.2013 18:28:34 TSI

Editör: Wan Haber