Aydın Valisi Kerem Al, "Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altında insanlar artık geleceğe daha güvenle bakıyor" dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Aydın İl Müdürlüğü tarafından "Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları" konulu konferans düzenlendi.
Aydın Ticaret Borsası konferans salonunda düzenlenen toplantıya Aydın Valisi Kerem Al, Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, SGK Başkanlığı Baş Müfettişi ve Emekli Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, SGK İl Müdürü Kaşif Kılıç, Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hulusi Akşit, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Fettah Açan ve çok sayıda davetli katıldı.
"Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları" konulu konferansın moderatörlüğünü yapan Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hatice Erol, yaptığı açılış konuşmasında bireylerin bugün ve gelecekte karşılaşabilecekleri sosyal risklere karşı finansal sorunların yaşanabileceğine dikkati çekti. 1999 yılı sonrası yapılan reformlarla sağlıkta daha önce SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı adı altında bulunan çeşitliliği tek çatı altında toplandığını anımsatan Erol, işsizlikteki artışın işsizlik sigortasının kaynakları üzerinde baskıya neden olduğunu savundu. İşsizlik oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erol, "Türkiye'de 2001 krizine kadar işsizlik oranı yüzde 6,5 oranında iken 2001 yılından sonra yüzde 10,5 seviyelerine kadar yükselmiştir. 2007 yılında yüzde 10,3 olan işsizlik oranı 2009 yılında yüzde 14'e kadar çıkmış, bu dönemde 2 milyon 376 bin kişi olan işsiz sayısı 3 milyon 471 bin kişiye ulaşmıştır. İstihdam piyasasının mevcut yapısal sorunlarının yanı sıra kriz ortamının getirdiği belirsizlikler yeni iş olanaklarının yaratılmasını engellemektedir. Bu kapsamda yeni dönem çalışmalarında KDV ve ÖTV indirimlerini sağlayan vergi destekleri, yatırım destekleri, üretim ve ihracata yönelik kredi ve garanti destekleri, AR-GE destekleri gibi birçok anlamda çalışma yapılarak önlemler alındı" dedi.
SGK İl Müdürü Kaşif Kılıç da, SGK'nın sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin adil, kolay erişebilir, çağdaş standartlarda hizmet etmek amacıyla 26 binden fazla çalışanı ile Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri olduklarını belirtti. SGK'yı doğru bir şekilde tanıtmak, ortaya çıkan hak ve yükümlülükleri bildirmek ve sosyal güvenlik bilincini kamuya yerleştirmenin en önemli görevleri olduğunu kaydeden Kılıç, konferansa katılan ve destek veren katılan herkese teşekkürlerini iletti.
Vali Kerem Al ise, kamuda sosyal güvenlik bilincinin oluşturulması ve kafadaki soru işaretlerinin giderilmesi adına düzenlenen konferansı önemsediğini ifade etti. Daha önce üç çatı altında bulunan sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplandığını ve uygulamanın başarıyla devam ettiğine işaret eden Vali Al, "Uygulamanın başarıyla işlenmesi bizler açısından reform niteliği taşıdığını görüyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altında insanlar artık geleceğe daha güvenle bakıyor. Sigorta deyince sadece prim ödeyen veya karşılığında iş yapanlar olarak algılanmamalıdır. Birçok primsiz ödemeler, yardımlar ve hatta bazı çalışanlar prim ödemeden emekli olabiliyor. Sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşının aç ve açıkta kalmaması için gerekli tüm önlemleri alıyor" şeklinde konuştu.
Konferans SGK Başkanlığı Baş Müfettişi ve Emekli Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan'ın "Sosyal Güvenlik Reformunun Uygulamaları" ve SGK İl Müdürü Kaşif Kılıç'ın "Sosyal Güvenlik Teşvik Uygulamaları" konulu sunumları ile devam etti. Konferans soru cevap bölümü ile sona erdi.
(MB-İK)

13.02.2013 12:07:50 TSI

Editör: Wan Haber