Karbon monoksit zehirlenmelerinden korunmak için soba kurarken profesyonel destek alınması ve lodoslu havalarda soba veya kombi kullanılmaması gerektiği bildirildi.
Özellikle kış aylarında yüzlerce kişi ısınma amaçlı yakılan soba ya da kombiden çıkan karbon monoksit gazından zehirleniyor. Kokusuz ve renksiz bir gaz olan karbon monoksitten kaynaklanan zehirlenmenin hiç farkına varılmadan oluşması nedeniyle soba ve kombi zehirlenmeleri ile yapılması gereken müdahaleler konusunda yeterli bilgiye sahip olunması önem taşıyor.
Soba veya kombi zehirlenmelerinin hafif baş ağrısından, komaya ve felce kadar giden ciddi sonuçları olduğuna işaret eden Özel Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, "Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle de sonlanabilir. Bu nedenle soba kullanılırken boru ve baca temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Hafif zehirlenmelerde uyku hali, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı gibi şikayetler görülür. Daha ağır zehirlenmelerde baş ağrısı şiddetlenir. Muhakeme bozukluğu, görme bozukluğu, hızlı nabız, hızlı solunum, kan basıncı düşmesi, nöbetler ve bayılma ortaya çıkabilir. Son aşamada solunum yetmezliği ve hızla gelişen ölümcül koma hali görülür" dedi.
Özellikle lodoslu havalarda birçok karbon monoksit zehirlenme vakası ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Dr. Barış Mutluer, bu durumlarda ilkyardımın önemine işaret ederek, "Zehirlenen kişi öncelikle temiz havaya çıkarılmalıdır. Aynı zamanda ilkyardım ekiplerine de haber vererek en doğru müdahalenin yapılması sağlanmalıdır. Ekipler gelene kadar suni solunum ile hastaya ilk müdahale yapılabilir. İlkyardım ekipleri, solunumu olmayan nabzı alınamayan hastalara temel yaşam desteği başlatacaktır. Dokulardaki oksijensizliği gidermek ve kandaki karbon monoksiti temizlemek için de hastalara oksijen verilir. Bunun yanı sıra gerekli görülmesi halinde hastalara solunum ve dolaşım açıcı ilaçlar verilir. Gerekli durumlarda da kalp masajı yapılır" diye konuştu.
Soba veya kombi zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemlere de değinen Dr. Mutluer, şu uyarılarda bulundu: "Hava durumu düzenli olarak takip edilmeli, özellikle lodoslu havalarda soba veya kombi kullanılmamalı. Oksijen eksilme sensoru bulunmayan sobalar ve piknik tüplerine takılan ısıtıcılar evlerde ve işyerlerinde kesinlikle kullanılmamalı. Soba kurulmadan önce baca temizliği yapılmalı, fazla dirsek kullanmaktan kaçınılmalı. Dirsek ve boru ekleme yerleri, baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı. Soba kurarken profesyonel destek almalı, sobalar duvarlardan en az 1-1.5 metre uzak olmalı. Sobalar günlük temizlenmeli, kaliteli odun ve kömür seçilmeli. Sobanın ve kombinin kurulu olduğu odada yatılmamalı; yatmak gerekiyor ise oda ve kombi mutlaka söndürülmeli"
(MB-SK-İK)

05.02.2013 09:32:10 TSI

Editör: Wan Haber