TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, soba ve doğalgaza bağlı zehirlenmelerinden ölümlerin arttığına dikkat çekerek, faciaların önüne geçilmesi için tedbir alınmasını istedi.
Karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda bir açıklama yapan İbrahim Mart, son bir ayda yurdun çeşitli yerlerinde en az 20 kişinin karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de hastaneye kaldırıldığını hatırlattı.
Her yıl benzer olayların meydana geldiğini belirten Mart, Bursa'da da özellikle şiddetli lodoslarda, yüzlerce insanın hastanelere kaldırıldığını belirterek, "Bu durum ülkemize yakışmıyor" dedi.
Acı olayların önüne geçilmesi için bazı tedbirlerin kaçınılmaz olduğuna dikkat çektiklerini belirten Mart, gaz dağıtımı yapan şirketlerin kendi şartnamelerine göre, doğalgazın devreye alınmasında gerekli kontrolleri yaptıklarını, ancak yıllık kontrol ve denetimlerin eksik bırakıldığını bildirdi. Mart, gaz dağıtım şirketlerinin periyodik kontrol ve denetimler yapması için acilen kanuni bir düzenlemeye gidilmesinin önemine işaret etti. Mart, standartlara uygun baca kullanımı ve bu bacaların her sezon en az bir kez temizlenmesinin mecburi hale getirilmesi ve bunun da denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Karbonmonoksit gazının belirli bir seviyeye ulaşmasında veya herhangi bir gaz kaçağında alarm veren sensörler olduğunu belirten Mart, "Bu cihazların kullanımının yaygınlaştırılması ve mecburi hale getirilmesi bu tür acıların yaşanmasının önüne geçmede yardımcı olacaktır" diye konuştu.
(BRK-MŞ)

07.01.2013 15:44:53 TSI

Editör: Wan Haber