Kommagene Uygarlığı'nın beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kenti üzerindeki Örenli Mahallesi'nin kamulaştırılma çalışmaları kapsamında ön değer tespiti yapıldı.
Kommagene Uygarlığı'nın ayakta kalan tek yerleşim birimi olan Perre Antik Kent'in üzerine kurulan Örenli Mahallesi'ndeki kamulaştırma çalışmalarının ilk aşaması tamamlandı. Adıyaman Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan başkanlığındaki Ön Değer Tespit Komisyonu değer tespitini tamamladı. Yerleşim biriminin altındaki tapınaklar, tarihi yapılar ve mozaikler başta olmak üzere antik kentin kurtarılması ve mahalle sakinlerinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için kamulaştırma yapılması gerektiği öne sürülmüştü. Kamulaştırma yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenek gönderilmesi gerekiyor.
Perre Antik Kent'te yapılabilecek bir kamulaştırma için ön değer tespitinin yapılması için oluşturulan komisyon yaklaşık bir aylık alan çalışmasının ardından raporu hazırlayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdi. Yapılan ön değer tespitinde 750 dönüm üzerindeki kamulaştırma için 45 milyon 613 bin TL'ye ihtiyaç olduğu belirlendi. Komisyonun kamulaştırma işlemini öncelik sırasına göre üç gruba ayırdığını kaydeden Müze Müdürü Fehmi Eraslan, "İlgili kurum ve kuruluşlardan kişilerin bulunduğu komisyon üyelerimiz yaptıkları çalışma sonrasında ön bedel tespitini yaptı. Tahmini değer tespitini yaptığımız yapılar ve taşınmazlar için gerekli rapor hazırlanarak Bakanlığa sunuldu. Yıkılan ve yıkılmak üzere olan birinci ve acil öncelikli olan 31 adet kağgir yapılar için 7 milyon 186 bin TL, ikinci öncelikli 67 adet betonarme yapılar için 12 milyon 962 TL, üçüncü öncelikli 99 adet tarla, bağ ve bahçeler için 25 milyon 465 TL değer tespit edildi. Toplam 45 milyon 613 bin TL tahmini bedel çıkartıldı. Kamulaştırma yapılacak yerleşim merkezinin altında dini tapınaklar, sosyal alanlar, mozaikler, tarihi yapılar yer alıyor. Kamulaştırma gerçekleşirse hem tarihi yapı kurtarılarak, ortaya çıkartılıp turizme kazandırılır" dedi.
1. derece sit alanı içersinde olan Örenli Mahallesi sakinleri ise, mağdur olduklarını ve evlerine bir çivi bile çakamadıklarını belirterek, evlerin başlarına yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdiler. Mahalle sakinleri, kamulaştırma işleminin en kısa sürede yapılması gerektiğini ve gerekli ödeneğin gönderilerek, mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söylediler.
(AHM-Y)

20.02.2013 12:40:16 TSI

Editör: Wan Haber