Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der), Fatih'te başörtüsü eylemi yaptı. Eyleme katılan grup, her alanda başörtüsünün tamamen serbest olmasını istedi.
Özgür-Der üyeleri, Fatih Saraçhane Parkı'nda eylem yaptı. "Başörtüsüne hemen şimdi her yerde özgürlük" yazılı pankart açan grup adına konuşan Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Peker, "Özellikle 28 Şubat darbe sürecinden sonra İslam'a karşı yasakçı bir anlayış söz konusu. Bu yasakçı anlayış, öğrenciler için kısmen aşılmış olsa da bugün çalışanlar her yerde başörtüsü yasağıyla karşı karşıya kalıyorlar. En son gördüğümüz olayda da, gıda mühendisi arkadaşımız mezun olmuşlar, çalışabilmek için Gıda Mühendisleri Odasına kayıt yaptırmaları gerekiyor. Ancak burada da fotoğraf sorunuyla karşılaşıyorlar. Öğretmenler, mühendisler, doktorlara baktığımızda çalışma hayatlarında bulunmak istiyorlar. Kendi kimlikleriyle, İslami duruşlarıyla kimlikleriyle bulunmak istiyorlar. Yasaklarla engellemelerle soruşturmalarla karşılaşıyorlar. Biz artık bu yasakların kalkmasını istiyoruz" dedi.
Özgür-Der Yönetim Kurulu Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay ise, "Türkiye'de 12 Eylül'de çıkartılmış olan kılık kıyafet yönetmeliği ile kamu kurum ve kuruluşlarında kadınların her yerde başı açık olarak çalışması gibi bir zorlama var. Biz bu kısıtlayıcı, terbiye edici yönetmeliğe itiraz ediyoruz. Başörtüsüne ilişkin bir ötekileştirme ikincileştirmenin devlet tarafından sürdürülmemesini istiyoruz" diye konuştu.
(AFS-ÖFA-OK-Y)

12.01.2013 15:42:48 TSI

Editör: Wan Haber