Türkiye, son yıllarda çeşitli terörist grupların bombalı eylemelerine maruz kaldı.
Bugün Ankara'da ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen canlı bomba saldırısı bu eylemlerin sonuncusu oldu. Türkiye'de son 20 yılda en çok canlı bomba eylemini gerçekleştiren terör örgütü PKK olurken, Cumhuriyet tarihinde düzenlenen en büyük canlı bomba eylemi 2008 yılında El Kaide tarafından gerçekleştirdi. Yaşanan saldırılarda toplam 100'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti.

SİNAGOGLAR BOMBALANDI
Son 10 yılın ilk canlı bomba olayı İstanbul'da gerçekleşti. Beyoğlu ve Şişli'de bulunan iki ayrı sinagoga 15 Kasım 2003 yılında sabah saatlerinde eş zamanlı saldırılar düzenlendi. Saldırılarda toplam 25 kişi hayatını kaybederken 262 kişi de yaralandı. İki ayrı kamyonetle intihar saldırı olarak gerçekleşen eylemleri, Bingöl doğumlu Mesut Çabuk ve Gökhan Elaltuntaş'ın gerçekleştirdiği tespit edildi.

30 KİŞİ ÖLDÜ 400 KİŞİ YARALANDI
Türkiye'nin maruz kaldığı en büyük terör saldırılarından biri olan eylem 20 Kasım günü İstanbulda gerçekleşti. Tıpkı sinagoglarda olduğu gibi ikiz saldırı şeklinde düzenlenen eylemler İstanbul'daki İngiliz hedeflerine yönelik oldu. Önce saat 10.55 sularında Levent'teki HSBC Bank Genel Müdürlük binasının önünde bir patlama meydana geldi. Aynı saatlerde Tepebaşı semtinde bulunan İngiliz Başkonsolosluğu'nun önünde başka bir patlama oldu. Bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki saldırıda 51 kişi hayatını kaybederken, 700'ü aşkın kişi de yaralandı. İngiliz yetkililer, İstanbul Başkonsolosu Roger Short'un da patlama sırasında hayatını kaybettiğini açıkladı.

MASON LOCASINA CANLI BOMBA SALDIRISI
Kartal'da bulunan Hür ve Kabul Edilmiş Mason Locası Derneğine, 9 Mart 2004 tarihinde 2 kişi tarafından canlı bomba saldırısı düzenlendi. İçeri giren saldırganlar önce kapıdaki güvenlik görevlisini yaraladı. Ardından üzerindeki bombaları patlatan saldırganlar 6 kişinin yaralanmasına neden oldu. Olayda 2 saldırgan hayatını kaybetti.

DHKP-C BELEDİYE OTOBÜSÜNDE BOMBA PATLATTI
Terör örgütü DHKPC İstanbul Beyazıt Soğanlı seferini yapan '97B' hat numaralı İETT otobüsüne canlı bomba saldırısı düzenledi. Patlamada 3 yolcu yaşamını yitirirken, 18 kişi yaralandı. Saldırıyı düzenleyen canlı bomba 29 yaşındaki Semiran Polat olduğu tespit edildi.

ANKARA'DA CANLI BOMBA: 7 ÖLÜ, 91 YARALI
2007 yılında Ankara'nın en kalabalık merkezlerinden Ulus'taki Anafartalar Çarşısı'nın girişinde bomba patladı. Saldırıda bombacıyla birlikte 7 kişi öldü, 10'u Pakistan uyruklu 91 kişi de yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirenin 29 yaşındaki Güven Akkuş olduğu belirlendi.

BU SEFER HEDEF ÇEVİK KUVVET
PKK terör örgütü ülkemizdeki bombalı eylemlerine 2010 yılında bir yenisini ekledi. 31 Ekim günün Taksim Meydanı'nda bulunan çevik kuvvet aracına yaklaşan saldırgan üzerindeki bombayı patlattı. Parçalanarak hayatını kaybeden bombacı 32 kişinin yaralanmasına sebep oldu.
(ÖK-ÖK-Y)

01.02.2013 15:44:52 TSI

Editör: Wan Haber