Son yasa ile Büyükşehir olan Balıkesir'de, yerel seçim hazırlıkları başladı. Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanma heyecanına kapılan siyasi partiler ise seçim startı verdi. İktidar partisi olan AK Parti'de Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için teşkilattan sadece AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili olan Ahmet Edip Uğur'un ismi telaffuz edilirken, Ana Muhalefet Partisi CHP'de genel merkez tarafından Balıkesir'de aday yoklaması yapıldığı, MHP'de ise Büyükşehir Belediye Başkanlığı için isimleri açıklanmayan 4 adayın şimdiden belli olduğu bildirildi.
Balıkesir'deki siyasi partilerin başkanları Büyükşehir ve yerel seçimleri İHA'ya değerlendirdi. Büyükşehir Yasası ile genel bütçeden Balıkesir'in daha büyük pay alacağını söyleyen Recep Şeker, şunları söyledi:
"Balıkesir artık kendi kabuğuna sığmayan büyük bir şehir. Aynı paralelde genel bütçeden yeterince ödenek alamıyorduk, neden? Normal şehir yapısı ile genel bütçeden aldığımız ödenekler belliydi. Bir statü vardı. Merkezde belediyeler hizmet ediyor, köylerde de İl Genel Meclisleri vardı. Bununla ilgili çift başlıktan tutun da yeterince ödenek alamamaya kadar bir çok sorunumuz vardı. Başbakanımızın katkıları ile bu şehirlerin önünü açmak için Büyükşehir Yasası çıktı. Bu yasa ile genel bütçeden aldığımız paylar kesinlikle artacak. Sadece Büyükşehir Belediye bütçesi 500 trilyon civarında olacak diye söyleniyor ki, bu bizim için çok büyük bir para. Şöyle mukayese edeyim; Bizim genel bütçeden aldığımız para 70 trilyon lira bütün il geneline hizmet için. Bütün köylerimiz mahalle haline geldi. Bizim iddiamız şu; şehirde olan ne varsa köyde de aynısı olsun istiyoruz. Bahçelievler Mahallesinde ne varsa en uç köyümüzde dahi aynı sosyal şartlar, aynı sosyal ortamlar olacak. Bununla ilgili hükumetimiz gerekli yasal önlemleri aldı. 'Bütün Büyükşehir bütçesinin yüzde 10'nu 10 yıl süreyle alt yapı hizmetlerinde kullanılacaktır' diye madde koydu. İl ve ilçe merkezlerinde alt yapı sorunu kalmadığı için bu paraların hepsi köylere harcanacak. Köylerin yollarına, çevre düzenlemesine, kanalizasyonuna, arıtmasına harcanacak. Normal mahalle haline gelinceye kadar 5 yıl hiçbir vergi alınmayacak. Muhalefet bunu '5 yıl almayacak ama sonra alacak' şeklinde düşünüyor. Bakılır, 5 yıl sonra bakılır tamam olduysa alınır, olmadıysa devam eder. Bu aşamada köylümüzün, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın zarar görmemesi için her türlü önlem alındı. Kanunda net belirtiliyor. Köylünün olan otlar, mera gibi alanlardan yine köylü yararlanacak. Köylü tüzel kişiliğindeki mal varlıklarının yine o köyün ihtiyaçları için kullanılmasına dair net madde var. Muhalefet ısrarla yanlış söylüyor. Art niyet aramıyorum ama ya okuma özürlüler diyorum, yada başka bir şey. Kanunda olmayan şeyleri halkımızı korkutmak, halkımızı yıldırmak yada Büyükşehir Yasasından soğutmak için söylüyorlar. İşin tezat tarafı; Aynı muhalefet 'ben adayım, ben talibim bu göreve' diyor."

AK PARTİ'DE EDİP UĞUR SESLERİ
AK Parti Parti Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için gönlünden geçen ismin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur olduğunu açıkladı. Başkan Şeker, kendilerine Büyükşehir Belediye Başkanlığı için henüz bir ismin müracaat etmediğini söyledi. Partilerindeki teşkilat yapısının disiplinli olduğunu anlatan Şeker, "Bize şimdiye kadar gelen bir adaylık başvurusu yok. Bizim teşkilat yapımız biraz daha disiplinlidir. Aday belirlemede kıstaslarımız bellidir. Zamanı geldiğinde temayül yoklaması dediğimiz teşkilat üzerinde bir yoklama yapılır. Kimlerin aday olabileceğine dair anketler yapılır. Bütün bu çerçevede çalışmalar yapılır ve en ideal aday tespit edilir. Biz olayın o tarafında değiliz, biz istiyoruz ki Balıkesir'e layık bir Büyükşehir Belediye Başkanı olsun. Daha önce de söyledik; İnşallah Edip Uğur Bey, Genel Başkan Yardımcımız, bütün birikimleri ile (kendisi ne der buna, onu da bilmiyoruz) en ideal Büyükşehir Belediye Başkanı olacağına inanıyorum. Çünkü yılların verdiği bir birikim, Balıkesir için yaptıkları ortada. Bu işin Ankara ayağı yine çok önemli. Tabii Başbakanımızın takdiri. Başbakanımıza bu anlamda bir borcumuz var. Geçen seçimlerde onu üzdük, bunu da telafi etmek istiyoruz. Gece gündüz çalışmalarımız da ondandır" diye konuştu.

MHP, BAŞBAKANI VE KILIÇDAROĞLU'NU ŞAŞIRTMAK İSTİYOR
Balıkesir'de yerel seçimlerin bir başka iddialı hazırlanan partisi ise Milliyetçi Hareket Partisi (MHP). Mevcut Balıkesir Belediye Başkanlığını elinde bulunduran MHP'de, MHP İl Başkanı Mehmet Duran; Büyükşehir Belediye Başkanlığını da kazanacaklarını, yeni yasa ile birlikte 20 1 olarak bütün belediyeleri kazanmaya talip olduklarını, 15 ay önce başlattıkları seçim çalışmalarının da bu yönde olduğunu bildirdi. Mehmet Duran, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi seçimlerini kazanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu şaşırtacaklarını söyledi. MHP İl Başkanı Duran, "Büyükşehir Yasası mecliste görüşülürken, Milliyetçi Hareket Partisi olarak Büyükşehir Yasasına 'büyük zehir yasası' olarak karşı çıkmıştık. Ama kullanılan oylardan sonra bu yasa çıktı. Biz Balıkesir'i 3 bölgeye bölmüş ve 3 başkan yardımcımızla beraber çalışmaya başlamıştık. Ocak ayı içerisinde 9 ilçemizde geniş katılımlı toplantılar yaptık. Bizler bu turlarımızı her ay düzenli olarak sürdüreceğiz. 20 belediye ve bir Büyükşehir Belediye olmak üzere 21'in hepsini almak istiyoruz. Hedefimiz bu, Allah neyi nasip eder bilemem. Ama hedef olarak 20 1'i koymuş durumdayız. Ziyaret ettiğimiz ilçelerimizde Milliyetçi Hareket Partisi'ne müthiş bir teveccüh var. Her ilçeden en az 3-4 adayımız başkanlık için düşüncesi olduğunu ifade ediyorlar" dedi.

YÜZDE 35 OY ALAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİ DE ALIR
MHP İl Başkanı Mehmet Duran, Balıkesir'de yüzde 35 oy ve üzerini alan siyasi partinin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanacağını bildirdi. MHP İl Başkanı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile il merkezinde kurulacak olan iki ilçe belediyesi ile diğer ilçe belediyelerini alacaklarını tekrarladı. Mehmet Duran, "Büyükşehir başkan adaylığını düşünen 4 arkadaşımız il başkanlığına gelerek benimle görüştü ve kendilerinin aday olabileceğini ifade ettiler. Henüz 14 ay var. Daha bir çok arkadaşımız çıkabilir. Çünkü Milliyetçi Hareket Partisi Balıkesir'i alabilecek heyecanda, kapasitede bir parti. Milliyetçi Hareket Partisi 2009 yılında Balıkesir'de yüzde 41 oy almıştı. Büyükşehir Belediyesini kazanabilmemiz için en az yüzde 35 ve üzeri bir oy almamız gerekiyor ki Büyükşehir Belediyesini kazanalım. Bu oyları almak çok zor değil, biz bunu 2009 yılında gösterdik ve hatta Başbakanı şaşırttık. 2014 yılında ise hem Başbakanı hemde Sayın Kılıçdaroğlu'nu şaşırtmaya devam edeceğiz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Milliyetçi Hareket Partisi'nin olacak" dedi.

CHP DE BÜYÜKŞEHİR ADAYINI ARIYOR
Öte yandan, CHP de Balıkesir'de yerel seçimler için çalışmalarını sürdürüyor. CHP Merkez İlçe Başkanı Yaşar Evci, Büyükşehir Yasasının getirisi olduğu kadar götürüsünün de olduğunu söyledi. Büyükşehir ile ilgili kendi açılarından sakıncalarını dile getiren CHP Merkez İlçe Başkanı Yaşar Evci, "Biz Balıkesir'in Büyükşehir olmasını destekledik ancak bütün şehir olmasını istemedik. Yani köylerin tüzel kişiliği korunsun, beldelerimiz kapatılmasın istedik. Büyükşehir olmanın getirisi olduğu kadar götürüsü de olacaktır. Köy tüzel kişiliğinin kaldırılması ile köy malları belediyelere geçiyor. Köylerde birçok şey paralı hale gelecek. Her ne kadar bu 5 yıllık geçiş süreci olsa da bu 5 yılda geçecektir. İnşaat ruhsatından tutun da, su parasına, kanalizasyon parasına kadar katılmak zorunda kalacaklar. Bu köylülerimizi ürkütüyor. Beldelerimiz kapattılar. Bizim beldelerimizin yaz nüfusu özellikle çok yüksek. Bu beldelerimizin belediye hizmetlerinin aksamasından endişe ediyoruz. Biz belediye başkanlıklarını kazandığımızda köylerin tüzel kişiliğinden alınmış olan malların kullanımının tamamını tekrar o köylere iade edeceğiz. Genel seçimlerde ülkede iktidar olduğumuzda da o malları iade edeceğiz. Beldelerimizi de tekrar açacağız. Hizmetin tabana yayılması gerektiği zamanda her şeyi merkezden yapmak çok daha zor olacağı için yerel yönetimleri güçlendirmek lazım" diye konuştu.
CHP Merkez İlçe Başkanı Yaşar Evci, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi dahil diğer tüm ilçelerde Belediye Başkanlığı yapabilecek en nitelikli isimlerin CHP çatısında olduğunu iddia etti. Büyükşehir adayı için arayış içerisinde olduklarını, genel merkezin Balıkesir'de bununla ilgili yapacağı çalışmanın da önemli olduğu belirten Yaşar Evci, "Belediye başkanlığı yapabilecek en fazla üye kimde vardır derseniz Cumhuriyet Halk Partisi'nde vardır. En nitelikli üyeler bizim partimizdedir. Belediye seçimlerine 14 aylık bir süre var. 14 aylık bir süre varken adayların ortaya çıkması henüz söz konusu değil. Bizde belediye başkan adayı bir kişinin iki kişinin dudağı arasından çıkacak sözle belirlenmeyecek. Genel merkezimiz Balıkesir'de kamuoyu araştırmaları yaptırıyor. Bizler üyelerimizle diyaloglarımızı sürdürüyoruz, mahalle mahalle toplantılarımızı yapıyoruz. Bizde hem Balıkesir'in istediği hem de üyelerin içine sindirebildiği bir aday olacak. Şu anda isim söyleyin derseniz bizim için yanlış olur. Adaylarımız geçmişte olduğu gibi geç belirlenmeyecek ama, henüz daha 14 ay var. Bu kadar süre öncesinde hiçbir partinin adayının ortaya çıkacağını zannetmiyorum" dedi.
(BD-YU)

01.02.2013 12:40:41 TSI

Editör: Wan Haber