Kırklareli Sevgi Dünyamız Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından "Kuruluşunun 714. Yılında Osmanlı Medeniyeti" konulu Seminer gerçekleştirildi.
Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan, Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, "Osmanlı Devleti'nin İslam medeniyetini renklendirdi, genişletti, büyüttü, yaydı" dedi.
Osmanlı Devleti'nin olmazsa olmazlarında, ilk ayaklarından birinin İman olduğunu belirten Bahadıroğlu;
"Osmanlı sadece İslam medeniyetini renklendirdi, genişletti, büyüttü, yaydı. İlk ayaklarından biri tabii ki imandır olmasa olmazıdır. İkinci ayağı selamdır. Osmanlı'nın yüreğini diğer Müslümanların yüreğine taşıyan üç esas öğe birincisi selam ve katiyen ihmal etmezler, Osmanlı sarayının girişinde kapının üzerinde selam vardır. Kanuni gibi bir padişah bugünkü Türkiye gibi 20 tane devlet yönetiyor ve şiir yazıyor. İnsan ruhunu şiir rahatlatır. Şiir insan duygularını rahatlatır, şefkatini arttırır duygularını güçlendirir.
"FİLMDE GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ YOLGEÇEN HANI DEĞİLDİR"
Haremi gezenler bilir, zaten loş bir mekândır. Pencereleri küçüktür. Az güneş gördüğünden harem halkının benzi biraz sarı olurdu. Çok keyifli bir yer değildi. Devlet adamına eğitimli eş lazım. Bunu da harem halleder. Hareme, erkek giremezdi. Filmde gördüğünüz gibi yolgeçen hanı değildir.
Bir televizyon filmindeki dekolteli kadın sahnelerinin, gerçeği yansıtmadığını dile getiren Bahadıroğlu " O dönemki ısınma şekli, şömine yani mangaldan ibarettir. Bu kıyafetle dolaşan kadın, zatürreeden ölürdü. Saray çok soğuk bir yer. Kaldıki, Osmanlı Devleti, İslami esaslarla yönetilen bir devlet idi" dedi.
Konferansa, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Eşi Gülseren Yaman, Vali Yardımcısı ve Sevgi Dünyamız Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı Taceddin Özeren, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Lütfi Mor, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz, kamu kurum kuruluşların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

20.02.2013 12:30:44 TSI

Editör: Wan Haber